Ćeranić: Za srpsku dobro što nije uspio puč u Turskoj

Srna
Ćeranić: Za srpsku dobro što nije uspio puč u Turskoj

Banjaluka - Stručnjak za bezbjednost i savjetnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Predrag Ćeranić rekao je da je za Republiku Srpsku i Srbiju bolje što puč u Turskoj nije uspio.

Ćeranić je istakao da bi, u slučaju da je vojni udar uspio, turska vojska mnogo snažnije ušla u Siriju i vjerovatno se sukobila sa ruskom vojskom, što bi imalo katastrofalne posljedice po region jer bi migranti u tom slučaju preplavili Makedoniju i Srbiju.


"Nakon puča, iako neuspjelog, ekspanzionistička politika predsjednika Turske Redžep Tajip Erdogan je okončana. Neka sada kaže njegov premijer da su Kosovo ili BiH dio Turske i da će to uvijek biti! Puč je pokazao da on ne vlada ni Turskom, a imao je ambiciju da obnovi Otomansku imperiju", istakao je Ćeranić za portal "Poligraf njuz".

Kada je riječ o bezbjednosnoj situaciji, on je poručio građanima da budu sigurni da službe bezbjednosti Srbije ne spavaju, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i do sada bilo neprobojan zid svim vidovima agresije na Republiku.

Ćeranić je objasnio da je vojska Turske odavno "država u državi", ali da je predsjednik Turske uspio da u policiji postavi svoje ljude, što se pokazalo presudnim u slamanju puča.

On je dodao da vrijeme nije radilo za turske pučiste i da se situacija promijenila u odnosu na 1996. godinu, kada je vojska u Turskoj uspješno izvela posljednji puč.

"Tada je bilo dovoljno izvesti vojsku na ulice, zauzeti zgradu državne televizije, radio stanicu, redakcije najtiražnijih novina i objaviti da ste preuzeli vlast. Stanje je danas drugačije – postoji sijaset tv stanica koje su normalno emitovale program dok je vojska blokirala zgradu državne televizije, a gdje je tek internet sa nizom mogućnosti za informisanje građana", rekao je Ćeranić.

Ćeranić je primijetio da je Turska nakon neuspjelog puča trajno destabilizovana, kao i da će teroristički akti, atentati, diverzije postati svakodnevica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana