Ćeranić: Srpska da preduprijedi haos u pripremi

Srna
Ćeranić: Srpska da preduprijedi haos u pripremi

Banjaluka - Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić poručio je da je vrijeme da Republika Srpska zaustavi derogiranje svojih institucija i preduprijedi haos u pripremi, budući da se, kako je naveo, radi na stvaranju izborne, pa i ustavne krize, po ugledu na Makedoniju, a ključ “makedonskog scenarija” u Srpskoj je u uklanjanju Dragana Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova.

“Radi se na stvaranju izborne, pa i ustavne krize, po ugledu na Makedoniju. U tom kontekstu treba posmatrati zahtjev Aleksandre Pandurević, političke ikone SDS-a, da Savjet ministara treba da formira tim koji će činiti predstavnici Obavještajne agencije BiH, Sipe i Tužilaštva BiH, a koji će vršiti kompletan nadzor nad izbornim procesom”, naveo je Ćeranić u autorskom tekstu za portal “Sve o Srpskoj”.


On je ukazao da se novi napadi na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika smišljaju ometanjem sprovođenja izbora i negiranjem izbornih rezultata, odnosno, primjenom “makedonskog scenarija”.

Navodeći da onima koje želi vidjeti kao pobjednike na izborima može pomoći NATO, i to specijalnim operacijama, Ćeranić je istakao da je prvi čovjek policije Srpske Dragan Lukač posebno izložen najnovijoj alatki hibridnog rata - Neuronjar, što je naziv za nervno ratovanje.

“Sastoji se u ponavljanju osmišljenih konstrukcija, koje su razorne, njima se gađa porodica onoga ko je meta, da bi došlo do žpucanjaž ličnosti. Američka DARPA, agencija pri Ministarstvu odbrane, puno je uložila u Neuronjar kao projekat”, naveo je Ćeranić.

Ćeranić kaže da za ozbiljno treba uzimati Davora Dragičevića, oca tragično preminulog Davida Dragičevića, jer su jako ozbiljni oni koji zloupotrebljavaju njegovu nesreću.

On je istakao da Davor Dragičević, potpomognut medijskom podrškom BN televizije, sa svakodnevih okupljanja na banjalučkom Trgu Krajine, uprkos iscrpnom objašnjenju koje je javnosti pružilo Okružno tužilaštvo u Banjaluci da David nije otet, mučen i silovan, i dalje etiketira ljude kao saučesnike u ubistvu njegovog sina i prijeti da oktobarskih izbora neće biti ako se ubistvo ne rasvijetli.

“Institucije i ustanove Srpske za Davora su žzločinačke organizacijež, a ministar Dragan Lukač žnije otac četvoro djece, već psihopata i sotonaž. Zašto je žosnažiož vokabular kojim proziva ministra Lukača? Zašto ističe da neće biti izbora, a naredni žveliki mitingž najavljuje na dan uoči izbora, iako mu je poznato da je to dan izborne ćutnje, kada emitovanje političkih poruka nije dozvoljeno? Ko je odredio taj dan za žveliki mitingž i šta se želi postići? Da li je odgovor - haos?”, upitao je Ćeranić.

On je podsjetio da makedonski scenario ima nekoliko faza - u prvoj ulica diktira tempo, provocira se policija i traži ostavka ministra unutrašnjih poslova, zatim se insistira na formiranju “prelazne vlade”, odnosno nove vlade u kojoj se nalaze i ministri opozicionih partija, a koja u datom roku treba da pripremi održavanje izbora.

“U Makedoniji je taj rok prvobitno bio 100 dana, pa je produžen, a sve se dešavalo prije izbora. Ostaje da se vidi da li će u Srpskoj biti primijenjena ista matrica, ili će biti na djelu nakon izbora, kada bi predsjednik Dodik mogao biti optužen za žizborni inženjeringž”, napomenuo je Ćeranić.

On je rekao da će Britanci i NATO nastojati da pošto-poto “uguraju” BiH, odnosno Srpsku u NATO savez, i da su, u tom slučaju, njihovi favoriti na oktobarskim izborima članice Saveza za promjene, a ne koalicija okupljena oko Dodikovog SNSD-a, koja se ne odriče vjekovnih srpskih veza sa Rusijom, i Srpsku potpuno otvara za kineske infrastrukturne projekte u regionu.

“Kako izgleda kada NATO brine o demokratiji vidjeli smo na primjerima Libije i Sirije, zemalja u kojima je NATO podržao žopozicijuž /terorističke organizacije/ u borbi protiv ždiktaturež /legitimnih vlada međunarodno priznatih zemalja/”, napomenuo je Ćeranić.

Da je za Balkan u pripremi “velika oluja”, kaže Ćeranić, potvrdio je i londonski samit o Balkanu, održan 10. jula. Više od svega, dodao je on, govori izjava britanskog premijera Tereze Mej da će Britanija iz Fonda za prevenciju konflikata, bezbjednost i stabilnost udvostručiti sredstva koja izdvaja za bezbjednosne snage zadužene za ovaj prostor, sa 41 na 80 miliona funti, da bi “zapadni Balkan išao snažno naprijed”.

“U BiH, u vojnu bazu u Butmiru kod Sarajeva, već je doputovalo 40 britanskih komandosa da bi, prema riječima britanskog ministra odbrane, spriječili ruski uticaj na predstojeće izbore. Shodno odluci Vlade Velike Britanije, u pripremi je cijeli bataljon za preventivno djelovanje na Balkanu, ako se ukaže potreba da jedinica SAS-a bude potrebna, da bi se žstabilizovala situacijaž. Tako će, osim kroz NATO, Britanci i samostalno nadzirati predstojeće izbore u BiH da stvari ne bi izmakle kontroli”, naglasio je Ćeranić.

On je dodao da je Srpska suočena i sa daljom operacionalizacijom migrantske krize, koju kanališu strani i domaći akteri.

Prema njegovim riječima, predsjednika Srpske uporno nastoje da “ocrne” bh i hrvatski mediji, posebno britanski tabloidi koji znaju da utiču na zvanični Vašington, međutim, istraživanja javnog mnjenja koja se za potrebe stranih ambasada sprovode u BiH, ukazuju da će pobjeda kandidata SNSD-a biti i ubjedljivija nego što ukazuju rezultati istraživanja koja ovih dana prezentuje javni servis u Srpskoj.

“Sondaže pokazuju da će Milorad Dodik pobijediti ubjedljivije nego što su bile prve prognoze, te da nije teško pretpostaviti kakvo će biti raspoloženje biračkog tijela nakon što se osjete efekti povećanja plata budžetskim korisnicima i nakon što ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posjeti Banjaluku 17. septembra, da bi prisustvovao polaganju kamena temeljca Rusko-srpskog vjerskog i kulturnog centra”, naveo je Ćeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana