Centralna izborna komisija BiH: Jača kontrola nad partijskim novcem

V. K.
Centralna izborna komisija BiH: Jača kontrola nad partijskim novcem

Sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) BiH želi da do 2020. godine podigne transparentnost finansiranja političkih partija i da ih primora da u rokovima dostavljaju izvještaje o potrošnji.

Ta dva cilja najznačajnija su u planu rada CIK-a u periodu od 2018. do 2020. godine u kojem je poseban akcenat stavljen na trošenje novca u vrijeme predizbornih kampanja. Ekspertski tim grupe zemalja Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije prije nekoliko godina je analizirao Zakon o finansiranju stranaka i dao preporuke, ali one još nisu potpuno realizovane. U CIK-u kažu da su i sami radili na povećanju transparentnosti finansiranja.

- Usvojena su dva pravilnika i razvijena aplikacija za elektronsko podnošenje finansijskih izvještaja stranaka. Time se direktno doprinosi pravovremenom informisanju o finansiranju političkih stranaka i izborne kampanje - naglasili su u CIK-u.

Podsjetili su da su još 2016. godine preporučili da bude preispitano i izbalansirano zakonodavstvo u oblasti organizovanja i političkog djelovanja partija te finansiranja predizborne kampanje.

- U oblasti kontrole finansiranja izbornih kampanja cilj je da povećamo stepen poštovanja rokova za podnošenje postizbornih finansijskih izvještaja stranaka kako bi bila povećana kontrola finansiranja kampanja - navode u CIK-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana