Centar Banjaluke pod blokadom uoči otvaranja Ferhat-pašine džamije

Jasmina Perišić
Centar Banjaluke pod blokadom uoči otvaranja Ferhat-pašine džamije

Banjaluka - Uži centar grada biće blokiran sutra i u subotu zbog otvaranja Ferhat-pašine džamije.

Saobraćaj će biti u potpunosti obustavljen, a gradski prevoz preusmjeren na alternativne pravce. U neposrednoj blizini Ferhadije biće zatvoreni ugostiteljsko-trgovinski i objekti uslužnih djelatnosti.

Banjalučani neće moći da ostavljaju svoje automobile na četiri parkirališta koja su rezervisana za vozila kojim će doći gosti na otvaranje džamije. Sve ove aktivnosti se sprovode iz bezbjednosnih razloga kako bi svečanost protekla u najboljem redu, jer se očekuje dolazak najmanje 15.000 vjernika, ali i visokih državnih delegacija nekoliko zemalja, ambasadora i predstavnika vlasti RS i BiH.

Sutra, 24 časa prije otvaranja Ferhadije, od 16.30 do 24 časa za saobraćaj će biti zatvorena ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića od Bulevara cara Dušana, kod knjižare "Kultura" do ulice Patra, tačnije do Gradskog mosta. Blokirane će biti i ulice Braće Mažar i majke Marije na dijelu od ulice Vojvode Momčila do ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Zdravka Čelara i Patrijarha Makarija Sokolovića. Kako su potvrdili u Gradskoj upravi, na sam dan otvaranja, u subotu, policija će već od sedam pa sve do 20 časova zatvoriti centralnu gradsku ulicu Kralja Petra Prvog Karađorđevića i to od Narodnog pozorišta RS do Zelenog mosta. I popularni Gradski - most Patre biće blokiran. Sve bočne i paralelne ulice oko džamije biće zatvorene, uključujući i prostor oko stare autobuske stanice.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović donio je naredbu i o privremenoj zabrani rada ugostiteljskih objekata, firmi i preduzetnika koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost u području oko džamije.

- Sutra od 14 do 24 časa biće zabranjen rad samo ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima koji se nalaze blizu Ferhadije, a u subotu od sedam do 20 časova svim lokalima. Neće moći da rade ni kafići, kladionice i kockarnice u sklopu gradske Tržnice, robne kuće "Boska", hotela "Palas" i parka "Petar Kočić" - saopštili su iz Gradske uprave.

Dodaju da će na dan otvaranja Ferhadije od šest do 20 časova biti zatvoreni i parkinzi kod hotela "Palas", na staroj autobuskoj stanici, kod Muzeja savremene umjetnosti RS, ali i podzemna garaža objekta Investicione razvojne banke RS, na drugoj etaži. Ferhadija je srušena 7. maja 1993. godine.

Javni prevoz

Zbog obustave saobraćaja u pojedinim ulicama sutra i u subotu biće izmijenjen režim javnog prevoza putnika.

U petak će od 16.30 do 24 časa drugačijim trasama saobraćati linije 8, 13B, 9, 10, 13, 13P, 14 i 17.

U subotu od sedam do 20 časova izmijenjenim trasama, u terminima kojima voze nedjeljom, saobraćaće linije 1, 3, 3B, 6, 8, 9, 9B, 9I, 10, 12 i 13.

Skup obezbjeđuje 1.000 policajaca

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je juče da je MUP RS spreman kada je riječ o obezbjeđivanju otvaranja džamije Ferhadije u Banjaluci.

Naglasio je da će na obezbjeđenju skupa biti angažovano više od 1.000 policajaca.

- Namjera nam je da to bude veoma dobro obezbijeđeno, maksimalno bezbjedno - istakao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana