Центар Бањалуке под блокадом уочи отварања Ферхат-пашине џамије

Јасмина Перишић
Центар Бањалуке под блокадом уочи отварања Ферхат-пашине џамије

Бањалука - Ужи центар града биће блокиран сутра и у суботу због отварања Ферхат-пашине џамије.

Саобраћај ће бити у потпуности обустављен, а градски превоз преусмјерен на алтернативне правце. У непосредној близини Ферхадије биће затворени угоститељско-трговински и објекти услужних дјелатности.

Бањалучани неће моћи да остављају своје аутомобиле на четири паркиралишта која су резервисана за возила којим ће доћи гости на отварање џамије. Све ове активности се спроводе из безбједносних разлога како би свечаност протекла у најбољем реду, јер се очекује долазак најмање 15.000 вјерника, али и високих државних делегација неколико земаља, амбасадора и представника власти РС и БиХ.

Сутра, 24 часа прије отварања Ферхадије, од 16.30 до 24 часа за саобраћај ће бити затворена улица Краља Петра Првог Карађорђевића од Булевара цара Душана, код књижаре "Култура" до улице Патра, тачније до Градског моста. Блокиране ће бити и улице Браће Мажар и мајке Марије на дијелу од улице Војводе Момчила до улице Краља Петра Првог Карађорђевића, Здравка Челара и Патријарха Макарија Соколовића. Како су потврдили у Градској управи, на сам дан отварања, у суботу, полиција ће већ од седам па све до 20 часова затворити централну градску улицу Краља Петра Првог Карађорђевића и то од Народног позоришта РС до Зеленог моста. И популарни Градски - мост Патре биће блокиран. Све бочне и паралелне улице око џамије биће затворене, укључујући и простор око старе аутобуске станице.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић донио је наредбу и о привременој забрани рада угоститељских објеката, фирми и предузетника који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност у подручју око џамије.

- Сутра од 14 до 24 часа биће забрањен рад само угоститељским објектима и ноћним клубовима који се налазе близу Ферхадије, а у суботу од седам до 20 часова свим локалима. Неће моћи да раде ни кафићи, кладионице и коцкарнице у склопу градске Тржнице, робне куће "Боска", хотела "Палас" и парка "Петар Кочић" - саопштили су из Градске управе.

Додају да ће на дан отварања Ферхадије од шест до 20 часова бити затворени и паркинзи код хотела "Палас", на старој аутобуској станици, код Музеја савремене умјетности РС, али и подземна гаража објекта Инвестиционе развојне банке РС, на другој етажи. Ферхадија је срушена 7. маја 1993. године.

Јавни превоз

Због обуставе саобраћаја у појединим улицама сутра и у суботу биће измијењен режим јавног превоза путника.

У петак ће од 16.30 до 24 часа другачијим трасама саобраћати линије 8, 13Б, 9, 10, 13, 13П, 14 и 17.

У суботу од седам до 20 часова измијењеним трасама, у терминима којима возе недјељом, саобраћаће линије 1, 3, 3Б, 6, 8, 9, 9Б, 9И, 10, 12 и 13.

Скуп обезбјеђује 1.000 полицајаца

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио је јуче да је МУП РС спреман када је ријеч о обезбјеђивању отварања џамије Ферхадије у Бањалуци.

Нагласио је да ће на обезбјеђењу скупа бити ангажовано више од 1.000 полицајаца.

- Намјера нам је да то буде веома добро обезбијеђено, максимално безбједно - истакао је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана