Челници ФБиХ и даље на старој адреси

nezavisne.com
Челници ФБиХ и даље на старој адреси

Сарајево - Кабинети предсједника и потпредсједника Федерације БиХ 1. децембра неће бити исељени из зграде Предсједништва БиХ, како је било планирано, јер за њих још нису реновиране просторије у Привредној банци Сарајево, изабраној раније за смјештај челника ФБиХ.

Нови рок до којег предсједник и двојица потпредсједника ФБиХ могу остати у згради колективног шефа државе је 15. јануар идуће године.

"Од краја августа, када је Влада ФБиХ донијела одлуку о новој адреси за смјештај челника ФБиХ и Правобранилаштва ФБиХ, које је сад у згради Врховног суда, Привредна банка од Агенције за банкарство није добила одобрење за улагање у адаптирање свог, веома запуштеног простора", рекао је Даворин Кораћ, директор Службе за заједничке послове институција ФбиХ, пишу Незавине новине.

Тврди како се не може десити неугодна ситуација да новог предсједника ФБиХ и потпредсједнике, који ускоро треба да буду изабрани умјесто Живка Будимира, Светозара Пударића и Мирсада Кеба, приликом преузимања функције дочека проблем да ту дужност немају гдје обављати.

"Нови предсједник и потпредсједници имаће смјештај ако се и не оспособи простор у Привредној банци или некој другој локацији. Они ће се уселити у просторије које и сад челништво ФБиХ користи у Предсједништву БиХ", истакао је Кораћ додавши да он, упкрос ранијим закључцима колективног шефа државе, "не искључује ни могућност да нови сазив Предсједништва БиХ одлучи да челници ФБиХ остану у њиховој згради."

"Од око 13.500 квадратних метара у објекту Предсједништва БиХ, уреди предсједника и потпредсједника ФБиХ заузимају 350 квадрата", подсјетио је Кораћ.

У Предсједништву БиХ, неслужбено додуше, тврде да се њихови закључци неће мијењати и да они инсистирају да све институције ФБиХ напусте сједиште колективног шефа државе. На исељавању федералних органа из овог објекта у Улици Мусала Предсједништво БиХ годинама инсистира, а посебно након априла 2013. године, када је у њиховом сједишту ухапшен предсједник ФБиХ Живко Будимир због сумње да је незаконито давао помиловања осуђеницима.

Кораћ каже да из Привредне банке Сарајево "имају чврста увјеравања да ће им Агенција за банкарство ФБиХ одобрити улагања" ради реновирања око 1.300 квадрата на трећем и четвртом спрату њихове зграде у Алипашиној улици.

"Уколико се то не деси, челници Федерације сигурно неће остати без смјештаја 15. јанура, јер ми имамо паралелне активности и стално добијамо понуде простора од других фирми", истакао је Кораћ додавши да са Привредном банком уговор о закупу још није потписан и да није мијењана првобитна цијена закупа.

Цијена закупа

Смјештај челника ФБиХ бесплатан је у згради Предсједништва БиХ. Убудуће би за закуп просторија за њих и за Правобранилаштво ФБиХ у Привредној банци требало мјесечно издвајати око 22.000 КМ, односно годишње око 260.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана