Цех незаконитог рјешења чак 200 милиона марака

Жељка Домазет
Цех незаконитог рјешења чак 200 милиона марака

Сарајево - Институције БиХ које је Дом народа Парламента БиХ задужио да дају мишљење о предложеним измјенама Изборног закона БиХ заузеле су став да су оне неспроводиве, недоречене и у супротности са другим законом, те да би њихово спровођење донијело трошак од чак 200 милиона марака, сазнаје "Глас Српске".

Дом народа је на прошлој сједници на приједлог Клуба делегата хрватског народа одгодио изјашњавање о захтјеву Представничког дома да по хитном поступку буду размотрене предложене измјене закона. Њима је предвиђено увођење скенирања гласачких листића и видео-надзора у просторијама за гласање, те давање отиска прста гласача.

Иза приједлога измјена закона стоје СДП, СББ и ДФ, а у Дому народа подржали су га СДА, СДС, Народна странка и један хрватски делегат. Против су били СНСД, ДНС и преостали хрватски делегати, који истичу да они нису против увођења модерне технологије у изборни процес, али да је овај приједлог стигао прекасно да би био примијењен на изборима заказаним за октобар и да је лош, чиме би изазвао хаос.

Делегати су, прије коначне одлуке, затражили мишљење Савјета министара, Централне изборне комисије (ЦИК), Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА), Агенције за заштиту личних података и Агенције за јавне набавке БиХ.

Извор "Гласа Српске" из Савјета министара БиХ каже да је у тој институцији прије два дана одржан састанак у организацији ЦИК-а, чија је тема била реализације закључка Дома народа. Састанку су присуствовали представници Министарства финансија и трезора, Агенције за јавне набавке и ИДДЕЕА.

- На састанку је утврђено да је немогуће спровести предложене измјене Изборног закона које предвиђају увођење нових технологија у изборни процес. Први проблем је дужина поступка јавне набавке који је потребно спровести прије одржавања избора. Оцијењено је да су у многим сегментима предложене измјене недоречене и у супротности са Законом о заштити личних података, јер би сваки бирач морао дати отисак прста - каже наш саговорник и подсјећа да је Агенција за заштиту личних података већ дала негативно мишљење, утврдивши да је законски приједлог у супротности са Законом о заштити личних података и да угрожава приватност људи.

Наш саговорник додаје да је на састанку наглашено да први показатељи говоре и да је ово изузетно скуп подухват и да у буџету институција БиХ нема новца којим би био финансиран.

- Процијењено је да би за спровођење поменутих измјена закона било потребно обезбиједити око 200 милиона марака, а не 13 милиона марака, како је наведено у образложењу достављеном уз измјене закона. Трошкови су велики, јер се, између осталог, уводи и затворена мрежа за пренос података - истиче наш саговорник.

Директор ИДДЕЕА Ариф Нанић рекао је да је агенција јуче послала мишљење и да оно није ни позитивно ни негативно.

- Базирали смо се на техничке могућности ИДДЕЕА и казали да је технички изводљиво да се ово уради, али се нисмо упуштали у детаље о дијелу који се тиче отиска прста, јер је о томе мишљење дала Агенција за заштиту личних података. Услов је да буде обезбијеђен новац, а изразили смо резерву што се тиче рокова - рекао је Нанић.

Из Агенције за јавне набавке БиХ јуче нисмо могли добити став, а портпарол ЦИК-а Максида Пирић је рекла да ће доставити мишљење у року, али да јој није познато како ће се чланови ЦИК-а одредити о предложеним измјенама Изборног закона.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић каже да је крајњи циљ оних који заговарају предложене измјене закона да буде створен хаос након избора, укључујући и њихово поништавање.

- Много већа корист би била да је парламентарна снага искоришћена за измјене Изборног закона које налаже одлука Уставног суда у случају "Љубић", јер су мале шансе да ово што предлажу буде спроведено, а неспровођење одлуке Уставног суда може довести у питање примјену резултата избора - рекао је Продановић и поновио мишљење других актера да се преложеним измјенама крши много закона, а у првом реду Закон о заштити личних података.

Сједница

Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Огњен Тадић из Народне странке каже да су институције задужене да до почетка сутрашње сједнице доставе мишљење о предложеним измјенама закона.

- Сједница ће бити одржана доставиле или не доставиле институције тражена мишљења - рекао је Тадић.

Секретар Дома народа Бојан Нинковић казао је јуче да још нису примили изјашњење ниједне од институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана