Čavušoglu: Preuzimanje kontrole nad Kirkukom ispravilo grešku Kurda

Glas Srpske
Čavušoglu: Preuzimanje kontrole nad Kirkukom ispravilo grešku Kurda

Ankara - Preuzimanje kontrole nad Kirkukom na sjeveru Iraka je ispravilo grešku Kurda, koji su organizovali nevažeći referendum o nezavisnosti prošlog mjeseca, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

On je tokom sastanka sa portugalskim kolegom Augustom Santosom Silvom u Ankari rekao da su se lideri iračkih Kurda "preračunali i da nisu poslušali savjete Turske da odustanu od referenduma".

"Mislili su da će ostvariti korist, ali nisu. Mislili su da će ujediniti Kurde referendumom, ali su ih podijelili", rekao je turski ministar i dodao da među Kurdima sada vladaju haos i konfuzija.

Turska je prekinula odnose sa regionalnim vlastima iračkog Kurdistana i pozvala ih da ne organizuju referendum, protiv kojeg su bile i centralne iračke vlasti u Bagdadu.

Turske vlasti, koje se bore sa kurdskim pobunjenicima na granicama države, oštro su se protivile referendumu u susjednim zemljama, u kojima takođe živi veliki broj Kurda.

Ankara je ove sedmice zatvorila vazdušni prostor za letove ka sjeveru Iraka i iz tog područja, a najavljene su i dodatne mjere kako bi iračke vlasti povratile kontrolu na granici sa iračkim Kurdistanom.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je ranije pozvao iračke Kurde da "kazne" lidere svoje autonomne pokrajine, prenosi AP.

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin je izjavio da se Turska uključila u "intenzivnu diplomatiju" sa centralnom iračkom Vladom u Bagdadu, kako bi osigurala prava Turkmena u Kirkuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana