Чавушоглу: Преузимање контроле над Киркуком исправило грешку Курда

Глас Српске
Чавушоглу: Преузимање контроле над Киркуком исправило грешку Курда

Анкара - Преузимање контроле над Киркуком на сјеверу Ирака је исправило грешку Курда, који су организовали неважећи референдум о независности прошлог мјесеца, изјавио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

Он је током састанка са португалским колегом Аугустом Сантосом Силвом у Анкари рекао да су се лидери ирачких Курда "прерачунали и да нису послушали савјете Турске да одустану од референдума".

"Мислили су да ће остварити корист, али нису. Мислили су да ће ујединити Курде референдумом, али су их подијелили", рекао је турски министар и додао да међу Курдима сада владају хаос и конфузија.

Турска је прекинула односе са регионалним властима ирачког Курдистана и позвала их да не организују референдум, против којег су биле и централне ирачке власти у Багдаду.

Турске власти, које се боре са курдским побуњеницима на границама државе, оштро су се противиле референдуму у сусједним земљама, у којима такође живи велики број Курда.

Анкара је ове седмице затворила ваздушни простор за летове ка сјеверу Ирака и из тог подручја, а најављене су и додатне мјере како би ирачке власти повратиле контролу на граници са ирачким Курдистаном.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је раније позвао ирачке Курде да "казне" лидере своје аутономне покрајине, преноси АП.

Портпарол турског предсједника Ибрахим Калин је изјавио да се Турска укључила у "интензивну дипломатију" са централном ирачком Владом у Багдаду, како би осигурала права Туркмена у Киркуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана