Чавка убијеђен у нечасне радње тужиоца Боже Михајловића

Срна
Чавка убијеђен у нечасне радње тужиоца Боже Михајловића

Сарајево - Тужилац у Тужилаштву БиХ Олег Чавка рекао је на суђењу бившем замјенику главног тужиоца БиХ Божи Михајловићу за несавјестан рад у служби, да не тврди да је оптужени узео новац из предмета “Милорад Милаковић и други”, али да је убијеђен да је био упознат о томе, као и да је предузимао “нечасне радње”.

Михајловића оптужница терети да је несавјесно поступио у вршењу службене дужности тужиоца, и то пропуштањем надзора над радом Садине Беридан-Зухрић, која је од половине новембра 2006. године радила као дактилограф и референт у Тужилаштву БиХ.


Она је, наводи се у оптужници, присвојила привремено одузети новац из више предмета, при чему јој је Михајловићево пропуштање дужности надзора омогућило задржавање присвојеног новца.

Чавка, као први свједок Тужилаштва БиХ, изјавио је да је у овој институцији почео радити у прољеће 2010. године, у Одјељењу за организовани криминал, када му је шеф био Божо Михајловић, који је касније именован за замјеника главног тужиоца.

Он је поменуо да је предмет “Милорад Милаковић и други”, дужио од доласка у Тужилаштво, те да је тај предмет био у застоју јер је за велики број људи била расписана потјерница, преноси Бирн.

“Са Михајловићем сам имао информативни контакт о том предмету. Не знам да ли је Божо био задужен у том предмету, али је поступао. Ту су међународни тужиоци били задужени. Предмет је био апсолутно неактиван. Сазнање да је ту привремено одузет новац сам добио почетком децембра 2016. године”, навео је он.

Према Чавкиним ријечима, у периоду од пет или шест година дешавало се да дође понеки поднесак од бранилаца, у којим су тражили нагодбе и поврат новца.

Он је објаснио да је 2016. године од адвоката Златка Ибришимовића добио понуду о нагодби за двије особе, те је након тога ишао код Михајловића на консултације.

“Он ми је пренио да је ту ријеч о тешком криминалу и особама које су носиоци организованог криминала и да су странци ту свашта радили. Од октобра или новембра 2016. почињем трагати за предметом, да нађем спис. Осим оптужнице, није било ништа. Покушавао сам доћи до доказа из оптужнице”, испричао је Чавка.

Чавка је навео да је почетком децембра отишао је у Одјељење за Кривично депоновање предмета, гдје је нашао гомилу врећа, али и регистратора с изјавама свједока. Чавка је рекао да новца није било. Он је пренио да му је службеник Богдан Богдановић рекао да је новац прије три или четири године послат у Суд БиХ.

“Било ми је чудно како не знам за тај новац да је послат. Богдан је донио наредбу тужиоца Михајловића од 15. новембра 2010. у којој је писало да се новац са спецификацијом има доставити тужиоцу Божи, а ради достављања Суду БиХ. Отишао сам до Михајловића, показао му папир и његово реаговање ми је у неку руку било чудно. Не тврдим да је била сумњива, али бурна. Рекао је: жНемој мене ништа питати о томе ја не знам ништаж”, рекао је Чавка.

Чавка је истакао да не зна шта је пренесено из Одјељења за Кривично депоновање предмета. “Наводно је изузет новац и нестао, али не знам судбину тог предмета. Објективно сам ту преварен”, рекао је он.

Суђење ће бити настављено 30. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана