Чавка: Позивам Бошњаке да не гласају за Иванића

nezavisne.com
Чавка: Позивам Бошњаке да не гласају за Иванића

Бањалука – Адмир Чавка, шеф Клуба Домовине у Народној скупштини РС, позвао је Бошњаке из РС да на наредним изборима не гласају за Младена Иванића, српског члана Предсједништва БиХ, већ да свој глас пониште.

Како је рекао, Иванић је на прошлим изборима добио 36.000 бошњачких гласова, а ништа није, како тврди, урадио да помогне Бошњацима који су били жртве тортуре у протеклом рату да добију своја права.

"Иванић се трудио да буде већи Додик од Додика и неће да призна да је управо бошњачким гласовима изабран. Нећемо више дозволити да Бошњаци у РС буду било чији кусур", рекао је он, и за ситуацију да Бошњаци у РС не могу да бирају бошњачког члана Предсједништва окривио и Сарајево.

Недим Чивић, посланик у Клубу коалиције Домовина, рекао је да нови Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре није добар јер у њему, како тврди, највјероватније неће бити омогућено Бошњацима и Хрватима из РС да траже отштету јер ће формације у којима су се они борили бити дефинисане као "непријатељске".

Такође, како је истакао, овај закон неће признати бошњачка и хрватска удружења која су регистрована у РС, а чије су податке, како тврди, и представници Међународног црвеног крста потврдили као валидне кад су у питању логораши у протеклом рату.

Устврдио је да ће Бошњаци учинити све да се овај закон оспори на институцијама РС, као и на оним на нивоу БиХ.

Милорад Којић, предсједник Републичког удружења за истраживање ратних злочина, истиче да је закон у складу с Уставом РС, нити да било кога дискриминише.

Божица Живковић Рајлић, предсједница Удружења жена жртава рата РС, истиче да Бошњаци у ствари желе да се усвоји заједнички закон на нивоу БиХ, а не да заштите права Бошњака у РС.

"Тако би испало да смо сви ми били жртве "великосрпске агресије" што је за нас неприхватљиво", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана