Чавићу нови мандат, Бореновић прави тим

Свјетлана Шурлан
Чавићу нови мандат, Бореновић прави тим

Бањалука - Предсједник НДП-а Драган Чавић добио је нови четворогодишњи мандат, док је кормило у ПДП-у преузео досадашњи потпредсједник странке Бранислав Бореновић.

Чавић је био једини кандидат за предсједника на изборној скупштини НДП-а одржаној јуче у Бањалуци, а послије верификовања новог предсједничког мандата поручио је да на идућим изборима жели да види нове кандидате за лидера странке.

- Добио сам подршку и био једини кандидат општинских и Извршног одбора. Сматрам да је крајње вријеме да се на политичкој сцени РС деси генерацијска смјена и јасно сам рекао да ћу на идућим изборима у НДП-у 2019. године инсистирати да предсједник буде потпуно нова особа, која ће моћи да представља ново вријеме са новом политиком и енергијом - рекао је Чавић, који је представио експозе у којем је изнио главне циљеве политичког дјеловања и економске политике.

НДП је усвојио нови статут странке којим је умјесто Извршног одбора уведено Предсједништво.

За разлику од НДП-а, на изборном сабору ПДП-а одржаном у суботу у Бањалуци за новог лидера те странке изабран је Бореновић. Једини предсједник у више од 16 година дугој историји ПДП-а Младен Иванић одлучио је да препусти трон млађим снагама, а на сабору је проглашен за почасног предсједника.

Бореновић, који је био једини кандидат за шефа странке, најавио је избор нових потпредсједника и Предсједништва странке, за које је казао да ће бити најмлађе на политичкој сцени у БиХ.

- Ово је прилика за генерацију људи средњих година који желе да квалитетним идејама и конкретним рјешењима помогну да РС буде много боље мјесто за живот. Користићемо мудрост старијих колега, али ћемо отворити странку и позвати све заинтересоване да се укључе у креирање политика ПДП-а. Много квалитетних људи је ван политике и неопходно је да буду политички ангажовани јер се, нажалост, све мијења политиком - рекао је Бореновић за "Глас Српске", истичући да ће нови тим бити познат за двије седмице и да ће њихов просјек бити 40 година старости.

Иванић је казао да је изабрао прави тренутак да партију препусти новој генерацији.

- Партија је то издржала без турбуленција, добила је нову енергију, а ми дугогодишњи чланови ћемо и даље бити ПДП-ови и знањем помоћи новим лидерима - казао је Иванић.

Соња Караџић-Јовичевић избор СДС-а

Предсједништво СДС-а одлучило је јуче у Бањалуци да Соња Караџић-Јовичевић буде кандидат те странке за потпредсједника Народне скупштине РС.

- Очекујемо да она на наредној сједници заузме ту позицију која припада СДС-у - рекао је предсједник СДС-а Младен Босић.

Као члан СДС-а на позицију потпредсједника Народне скупштине изабран је Ненад Стевандић, али је он напустио странку, због чега ће најјача опозициона партија предложити новог кандидата. Соња Јовичевић-Караџић је кћерка првог предсједника РС Радована Караџића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана