Čavić: Neprovodiva odluka Ustavnog suda BiH

Srna
Čavić: Neprovodiva odluka Ustavnog suda BiH

Banjaluka - Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić izjavio je danas da je neprovodiva odluka Ustavnog suda BiH da je neustavan član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike.

"Još desetine odluka Ustavnog suda BiH nisu provedene. U tri kantona u Federaciji BiH nije provedena odluka ovog suda o konstitutivnosti naroda, koja je donesena 2001. godine", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci.

On smatra da se problem Ustavnog suda BiH ne može riješiti povlačenjem predstavnika Srpske iz institucija BiH.

"Moramo insistirati na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i da stranci napuste ovu instituciju. Problem je što su i dva visoka funkcionera SDA sudije ovog suda, što je vidljivo i iz donošenja navedene odluke", dodao je Čavić.

On je napomenuo da se, usvajanjem Deklaracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut, na neki način predvidjela odluka Ustavnog suda BiH.

U Banjaluci će danas biti održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske o odluci Ustavnog suda BiH da pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske nisu usaglašene sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana