Чавић: Дејтонски споразум србима донио државност и суверенитет

Чавић: Дејтонски споразум србима донио државност и суверенитет 20.11.2017 10:52 | Срна

Бањалука - Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је да је Дејтонски мировни споразум донио Србима, као конститутивном народу, државност и суверенитет у БиХ, те дао могућност развоја и да слободно граде своју будућност.

"Република Српска и даље постоји, иако су многи који су у Дејтону учествовали мислили да ће Дејтонски мировни споразум бити кратког даха и карактера", рекао је Чавић Срни.


Он је навео да, без обира што су прошле 22 године, код политичких представника Срба, Бошњака и Хрвата постоји различито поимање Дејтонског мировног споразума.

"За Србе је Дејтонски мировни споразум међународно стечено право, а за Хрвате и Бошњаке међународно стечена неправда", рекао је Чавић.

Он је додао да се у политичком ставу Хрвата и Бошњака ништа није промијенило, као ни код српских политичких актера када је ријеч о овом споразуму и његовим темељним вриједностима.

Чавић сматра да би били сретни политички представници Хрвата и Бошњака када би био донесен "Дејтон два", али да за то не постоје услови.

"Не вјерујем да је 'Дејтон два' опција која се може видјети у неко скорије вријеме упркос томе што на томе посебно инсистира власт у Хрватској. Иако је Хрватска чланица ЕУ, такво мишљење не дијеле остале чланице", закључио је Чавић.

Прије 22 године у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса као кључних докумената за проведбу и функционисање државе настале међународним уговором.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица