Чавић: Дејтонски споразум Србима донио државност и суверенитет (исправљено)

Срна
Чавић: Дејтонски споразум Србима донио државност и суверенитет (исправљено)

БАЊАЛУКА - Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је да је Дејтонски мировни споразум донио Србима, као конститутивном народу, државност и суверенитет у БиХ, те дао могућност развоја и да слободно граде своју будућност.

“Република Српска и даље постоји, иако су многи који су у Дејтону учествовали мислили да ће Дејтонски мировни споразум бити кратког даха и карактера”, рекао је Чавић Срни.

Он је навео да, без обира што су прошле 22 године, код политичких представника Срба, Бошњака и Хрвата постоји различито поимање Дејтонског мировног споразума.

“За Србе је Дејтонски мировни споразум међународно стечено право, а за Хрвате и Бошњаке међународно стечена неправда”, рекао је Чавић.

Он је додао да се у политичком ставу Хрвата и Бошњака ништа није промијенило, као ни код српских политичких актера када је ријеч о овом споразуму и његовим темељним вриједностима.

Чавић сматра да би били сретни политички представници Хрвата и Бошњака када би био донесен “Дејтон два”, али да за то не постоје услови.

“Не вјерујем да је 'Дејтон два' опција која се може видјети у неко скорије вријеме упркос томе што на томе посебно инсистира власт у Хрватској. Иако је Хрватска чланица ЕУ, такво мишљење не дијеле остале чланице”, закључио је Чавић.

Прије 22 године у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ. Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Босна и Херцеговина је постојала и прије Дејтонског споразума, те се у Уставу који је његов саставни дио јасно потврђује њен међународноправни континуитет. Дејтонским споразумом њена унутрашња организација је промијењена на начин да се држава састоји од два ентитета, али БиХ је као независна, суверена и међународно призната држава постојала од 1992. године и није “створена” састављањем два ентитета 1995. године. 

НАПОМЕНА:

Дио чланка који није одговарао чињеницама из Устава БиХ је уклоњен. У тексту је појашњено да је БиХ постојала и прије Дејтонског споразума. Уклоњена је тврдња да је овим споразумом створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. У наслову је истакнуто да су извршене измјене. Више чињеница о манипулацијама са чињеницама можете наћи на порталу raskrinkavanje.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана