Чавара: Тежње ка унитарној БиХ разарајуће

Срна
Чавара: Тежње ка унитарној БиХ разарајуће

Сарајево- Предсједник Федерације БиХ (ФБиХ) Маринко Чавара рекао је да се у БиХ дошло у ситуацију да се иде у смјеру стварања унитарне државе, што Србе тјера на отцјепљење, а Хрвате да теже трећем ентитету, те навео да је потребна измјена Изборног закона ради враћања начелима Вашингтонског и Дејтонског мировног споразума.

"Пробошњачке и пробосанске странке идентично настоје да промијене политички систем, а онда и уређење земље да би владали најбројнији, а то су Бошњаци", каже Чавара.

Према његовим ријечима, када се јавно покушава наметнути рјешење чији је циљ прегласавати један народ и наметати му представнике онда се сам намеће закључак да бошњачке политичке елите не желе добро овој земљи.

Према његовим ријечима, нормално је да Хрвати, али и Срби, неће пристати на рјешење које није резултат договора три конститутивна народа.

"Таква политика тјера Србе тражити рјешење изван БиХ с циљем успостављања самосталне Републике Српске. С друге стране, ако се не жели спровести закон, држати се Устава и одлука Уставног суда о избору легитимних представника, те се проналазе неуставна рјешења кроз федерални Парламент, онда је логично да Хрвати све чешће говоре - па нема нам другог рјешења, осим трећег ентитета", рекао је Чавара за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он напомиње да оваква ситуација треба да буде упозоравајућа за све у БиХ, да се траже рјешења која подразумијевају поштивање основних начела демократије да свако има право бити биран, али и да сваки колективитет има право на легитимно представљање, што је гарантовано уставима БиХ, ФБиХ и кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана