Čavara: Sve neustavne odluke biće poništene

Srna
Čavara: Sve neustavne odluke biće poništene

Sarajevo - Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara rekao je danas u Sarajevu da će sve neustavne odluke federalne Vlade biti poništene, a da će druge koje su ustavne, ali nisu u interesu FBiH, biti razmotrene i tražiće se ustavno rješenje.

On je na konferenciji za novinare povodom naloga Vladi FBiH kojim joj zabranjuje donošenje odluka koje nisu neophodne za funkcionisanje FBiH do konstituisanja novog izvršnog tijela vlasti, u skladu sa izbornom voljom građana, rekao da "oni koji glume Vladu FBiH nastoje napraviti potpuni haos".

"Znamo koliko je kadrovskih rješenja doneseno za koja nije bilo potrebe i da ne govorimo koliko je novih zapošljavanja u institucije učinjeno, a i danas teku konkursi za nova zapošljavanja", naveo je Čavara.

Prema njegovim riječima, pokazalo se da od proglašavanja izbora 2014. godine do danas aktuelna Vlada FBiH krši Izborni zakon BiH i uputstvo CIK-a i ne poštuje volju građana koji su im na izborima rekli "ne".

"Sada imamo situaciju da u Vladi FBiH imamo šest tzv. ministara koji su izabrani i prihvatili mandate u zakonodavnim tijelima. To su nespojive dužnosti po Izbornom zakonu BiH. CIK je rekao uputstvom da mogu obavljati samo neophodne poslove do izbora novih tijela vlasti", pojasnio je Čavara.

On smatra da je rješenje za trenutnu situaciju što skorije formiranje nove Vlade FBiH, a što bi, kako je istakao, moglo biti ubrzo, s obzirom na to da su stranke približile svoje stavove i dogovorile se u vezi sa raspodjelom odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana