Чавара: Бошњачки национализам - пут у нестанак БиХ

Срна
Чавара: Бошњачки национализам - пут у нестанак БиХ

Бањалука - Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Маринко Чавара сматра да је бошњачки национализам умотан у целофан грађанског - пут у нестанак овакве БиХ и њену тоталну дисолуцију."Такав радикализам, унитаризам, тјера Србе у отцјепљење, а Хрвате у трећи ентитет", рекао је Чавара за "Независне новине".

Говорећи о вишемјесечној блокади ФБиХ, Чавара каже да је овдје ријеч о тешкоћама у функционисању парламентарне већине, наводећи да постоји неспорна чињеница да СДА по различитим питањима гласа заједно са опозицијом, а у другим питањима настоји да придобије чланице парламентарне већине и да гласа с њима.


"СДА ради тако да проведе све што је у њеном интересу, а занемарује интересе својих партнера у власти. Имамо ситуацију да се намећу таква питања због којих до изражаја дође национализам, који није добар", нагласио је Чавара.

Коментаришући могућност неусвајања буџета ФБиХ, Чавара је рекао да у таквој ситуацији постоји уставна одредба која налаже предсједнику ФБиХ да распусти оба дома Парламента, уколико не усвоје буџет до почетка буџетске године.

"Морамо престати да се бавимо глупостима и неким махинацијама као што су префикси јавних предузећа и то оставити за нека друга времена. Оно што је речено у Вашингтонском споразуму, Херцег-Босна је дио ФБиХ, и да је равноправност уграђена кроз Мировни споразум у Вашингтону", напоменуо је Чавара.

Он је рекао да уколико се установи да парламент не може функционисати и уколико ће један народ наметати рјешења и уставне промјене другима, онда ова "рогобатна ставка" у Уставу ФБиХ треба бити спроведена и није толико "тешка" колико је тешка ова друга ситуација.

"Ако ће спријечити даље сукобе и даљу ескалацију национализма која ће нас још више удаљити једне од других, онда је боље реализовати ову одредбу Устава и распустити Парламент ФБиХ", истакао је Чавара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана