Čavara: Besmislena Rezolucija o osudi federalizacije

Srna
Čavara: Besmislena Rezolucija o osudi federalizacije

Sarajevo - Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara smatra da je potpuno besmislena Rezolucija o osudi federalizacije, koju je danas usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH glasovima poslanika bošnjačkih stranaka.

Predsjednik FBiH je za Hrvatski medijski servis rekao da se ovom rezolucijom osuđuje ono što je kao federacija definisano i Ustavom i nazivom - Federacija BiH, a i sama BiH.

Čavara je naglasio da, umjesto bavljenja reformskim zakonima kojima bi bio ubrzan put BiH prema EU, Parlament FBiH usvaja Rezoluciju koja je u suprotnosti s Rezolucijom Evropskog parlamenta, a u funkciji predizborne kampanje SDP-a kojoj su se pridružile i druge bošnjačke stranke.

Komentirišući istup predlagača Rezolucije poslanika SDP-a Damira Mašića, koji je rekao da BiH nije nastala voljom njenih naroda, te da narodi u BiH nisu nosioci suvereniteta već građani, Čavara je rekao da nije prvi put da se negira i temelj i istorija BiH od ZAVNOBiH-a, preko referendumskog pitanja, do Ustava FBiH i BiH.

"Svaki poslanik, naravno, ima pravo govoriti o svojim željama kako bi uredili BiH. Zabrinjavajuće je, međutim, kada poslanici koji su položili zakletvu da će štititi Ustav FBiH i BiH danas govore i postupaju protivustavno", rekao je Čavara.

On smatra da je cilj stvoriti tenzije i atmosferu mržnje koja se pokazala danas u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz istupa mnogih koji su pokušavali dokazivati kako su HDZ i HNS nevažni i kako se Bošnjaci trebaju organizovati u Federaciji BiH kako bi sačuvali svoju državu.

Čavara je podsjetio da je SDP protivustavno i protivzakonito formirao platformašku vlast majorizujući Hrvate, te da nastavljaju ići istim putem.

Upitan kakav će biti odgovor hrvatskih političkih predstavnika na današnje usvajanje Rezolucije o osudi federalizacije, Čavara je rekao da je poruka da treba raditi na reformama i stvarati perspektivu svima u FBiH.

"Naša poruka SDA je da se ponovnim pravljenjem koalicije sa SDP-om, čemu smo danas bili svjedoci, ne mogu pretvarati da su u koaliciji sa HDZ-om, jer se ovim ta koalicija raspada, a to onda znači potpunu krizu u FBiH", rekao je Čavara.

Predsjednik FBiH je naglasio da takva situacija nije dobra ni za jednog stanovnika u BiH, jer već postoji kriza na državnom nivou gdje Parlament BiH ne radi, a Predsjedništvo BiH ne zasjeda.

"Očito je da određene strukture u BiH rade na kontinuiranom izazivanju kriza, a svi stanovnici BiH se trebaju zapitati s kojim ciljem", napomenuo je Čavara.

Bez glasova iz klubova HNS-a, HDZ-BiH i HDZ-a 1990, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su danas Rezoluciju o osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta, koju je predložio poslanik SDP-a BiH Damir Mašić.

Mašićevom rezolucijom je Parlament FBiH osudio kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili van BiH, koje za cilj imaju uspostavljanje sistema etno-nacionalne supremacije koji dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka i disolucije države BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana