Čampara vodi hajku protiv Miletićeve

Željka Domazet
Čampara vodi hajku protiv Miletićeve

Sarajevo - Sudija Apelacionog vijeća Suda BiH Azra Miletić počela je ozbiljno da smeta u nekim predmetima, zbog čega je ekspresno uhapšena, a iza montiranog procesa stoji tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara.

Ustvrdila je to juče sarajevski advokat Vasvija Vidović koja je saslušana u Tužilaštvu BiH u vezi sa prisluškivanjem Miletićeve, koja je uhapšena prošle sedmice zbog sumnje da je primila mito od osoba kojima se sudi u Sudu BiH zbog kriminala. Osim Vidovićeve saslušan je i njen kolega Vlado Adamović. Istraga je nakon hapšenja Miletićeve proširena na još jednu osobu, čiji identitet nije objavljen, zbog sumnje da je odala službenu tajnu, odnosno da je Miletićevoj rekla da je prisluškuju u okviru istrage.

Vidovićeva je gotovo dva časa davala iskaz u svojstvu svjedoka u vezi sa nekoliko razgovora sa Miletićevom.

- Tačno je da sam komunicirala sa njom, ali nikada u vezi sa krivičnim djelom, saznanjem za to krivično djelo i nikada u vezi sa istragom protiv nje. Iz nekih razgovora je tužilac procijenio da se vidi da obje znamo da je prisluškuju. Svi živimo pod opterećenjem da nas prisluškuju - kazala je Vidovićeva.

Ona je naglasila da je uvjerena da iza svega stoji tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara.

- Čampara je u stanju izmijeniti ime osobe sa originala, pa se to ime pretvori u ime klijenta. On je u stanju i tamo gdje se čuje iskaz prezentovati sudu da je taj iskaz nejasan i to unijeti u dokaze - rekla je Vidovićeva.

Naglasila je da je Miletićeva izuzetan čovjek i sudija izuzetnog znanja, sposobnosti i hrabrosti.

- Kada je riječ o ratnim zločinima, sudila je po Krivičnom zakonu SFRJ koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela, a ne retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH. Jednako je sudila bez obzira na to da li je bila riječ o Hrvatu, Srbinu, Bošnjaku ili nekom drugom i očigledno je to nekome smetalo - kazala je Vidovićeva.

Podvukla je da nijedan predmet koji je vodila Miletićeva nije pao u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Uostalom, Apelaciono vijeće je tročlano i ona sama nije mogla donijeti nijednu odluku - rekla je Vidovićeva.

Podvukla je da su hapšenje sudije Miletić i istraga protiv nje skandal koji urušava kredibilitet pravosuđa u BiH.

- Ona nije dozvoljavala da bilo ko utiče na njeno mišljenje i radila je profesionalno. Mislim da je ovo hajka tužilaca, a naročito Čampare koji vlada pravosuđem - rekla je Vidovićeva i naglasila da zbog svjedočenja ne može biti advokat Miletićevoj.

Adamović je rekao da je, navodno, neko Miletićevoj rekao da je prisluškuju.

- To mi je rekla, ali tek nakon što je saopšteno da se protiv nje vodi istraga i kada je uhapšena. Shvatio sam to kao razgovor budućeg branioca i oštećene. Mene je Miletićeva zvala da je branim, ali onda se neko sjetio da smo mi razgovarali putem telefona i sad sam svjedok. Meni ovo liči na namjerno pozivanje u Tužilaštvo samo da ne budem branilac u ovom predmetu - kazao je Adamović.

Najavio je da će tražiti od tužioca da se izjasni o njegovom statusu, jer želi da bude u timu advokata koji će braniti Miletićevu.

- Predložio sam da branioci naprave tim i da otkrijemo ko je i kojim povodom izdao prvu naredbu i zašto da se sudija Miletić uopšte prisluškuje - rekao je Adamović.

I on vjeruje da je Miletićeva počela ozbiljno da smeta u nekim predmetima zbog stavova koje zastupa.

- Praksa Suda u Strazburu je pokazala da je ona u pravu, a ovdje se radi o važnim predmetima koje je trebalo da sudi, odnosno koji treba da stignu pred Apelaciono vijeće. U profesionalnim krugovima je poznato da je to žena na koju se ne može vršiti uticaj i da je nezavisan sudija - rekao je Adamović.

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Miletićevoj, te Rami Brkiću i Senadu Šabiću koji su uhapšeni s njom. Tužilac Džermin Pašić rekao je ranije da je tokom višemjesečne tajne istrage utvrđeno da je Miletićeva, koja vodi ponovljeni postupak protiv Brkića i Šabića, od njih tražila 100.000 KM kako bi im izrekla što manju ili čak oslobađajući kaznu, te da je dio novac već uzela. Tužilac, međutim, na ročištu nije iznio nijedan dokaz da je Miletićeva primila novac, a nisu ni pušteni transkripti prisluškivanih razgovora, već ih je Pašić pročitao.

Čampara

Dubravko Čampara rekao je da nema nikakav komentar na optužbe koje je protiv njega izrekla Vasvija Vidović.

- Mogu samo da kažem da ne radim na predmetu. Ipak, moram da istaknem da je Tužilaštvo ovim predmetom počelo da otkiva veze organizovanog kriminala sa ljudima koji obavljaju javne funkcije u BiH, pa ovakvi netačni navodi i nervozni istupi Vidovićeve upućuju na strah od onoga do čega će istraga dovesti - rekao je Čampara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana