Чампара води хајку против Милетићеве

Жељка Домазет
Чампара води хајку против Милетићеве

Сарајево - Судија Апелационог вијећа Суда БиХ Азра Милетић почела је озбиљно да смета у неким предметима, због чега је експресно ухапшена, а иза монтираног процеса стоји тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара.

Устврдила је то јуче сарајевски адвокат Васвија Видовић која је саслушана у Тужилаштву БиХ у вези са прислушкивањем Милетићеве, која је ухапшена прошле седмице због сумње да је примила мито од особа којима се суди у Суду БиХ због криминала. Осим Видовићеве саслушан је и њен колега Владо Адамовић. Истрага је након хапшења Милетићеве проширена на још једну особу, чији идентитет није објављен, због сумње да је одала службену тајну, односно да је Милетићевој рекла да је прислушкују у оквиру истраге.

Видовићева је готово два часа давала исказ у својству свједока у вези са неколико разговора са Милетићевом.

- Тачно је да сам комуницирала са њом, али никада у вези са кривичним дјелом, сазнањем за то кривично дјело и никада у вези са истрагом против ње. Из неких разговора је тужилац процијенио да се види да обје знамо да је прислушкују. Сви живимо под оптерећењем да нас прислушкују - казала је Видовићева.

Она је нагласила да је увјерена да иза свега стоји тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара.

- Чампара је у стању измијенити име особе са оригинала, па се то име претвори у име клијента. Он је у стању и тамо гдје се чује исказ презентовати суду да је тај исказ нејасан и то унијети у доказе - рекла је Видовићева.

Нагласила је да је Милетићева изузетан човјек и судија изузетног знања, способности и храбрости.

- Када је ријеч о ратним злочинима, судила је по Кривичном закону СФРЈ који је важио у вријеме извршења кривичног дјела, а не ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ. Једнако је судила без обзира на то да ли је била ријеч о Хрвату, Србину, Бошњаку или неком другом и очигледно је то некоме сметало - казала је Видовићева.

Подвукла је да ниједан предмет који је водила Милетићева није пао у Европском суду за људска права у Стразбуру.

- Уосталом, Апелационо вијеће је трочлано и она сама није могла донијети ниједну одлуку - рекла је Видовићева.

Подвукла је да су хапшење судије Милетић и истрага против ње скандал који урушава кредибилитет правосуђа у БиХ.

- Она није дозвољавала да било ко утиче на њено мишљење и радила је професионално. Мислим да је ово хајка тужилаца, а нарочито Чампаре који влада правосуђем - рекла је Видовићева и нагласила да због свједочења не може бити адвокат Милетићевој.

Адамовић је рекао да је, наводно, неко Милетићевој рекао да је прислушкују.

- То ми је рекла, али тек након што је саопштено да се против ње води истрага и када је ухапшена. Схватио сам то као разговор будућег браниоца и оштећене. Мене је Милетићева звала да је браним, али онда се неко сјетио да смо ми разговарали путем телефона и сад сам свједок. Мени ово личи на намјерно позивање у Тужилаштво само да не будем бранилац у овом предмету - казао је Адамовић.

Најавио је да ће тражити од тужиоца да се изјасни о његовом статусу, јер жели да буде у тиму адвоката који ће бранити Милетићеву.

- Предложио сам да браниоци направе тим и да откријемо ко је и којим поводом издао прву наредбу и зашто да се судија Милетић уопште прислушкује - рекао је Адамовић.

И он вјерује да је Милетићева почела озбиљно да смета у неким предметима због ставова које заступа.

- Пракса Суда у Стразбуру је показала да је она у праву, а овдје се ради о важним предметима које је требало да суди, односно који треба да стигну пред Апелационо вијеће. У професионалним круговима је познато да је то жена на коју се не може вршити утицај и да је независан судија - рекао је Адамовић.

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Милетићевој, те Рами Бркићу и Сенаду Шабићу који су ухапшени с њом. Тужилац Џермин Пашић рекао је раније да је током вишемјесечне тајне истраге утврђено да је Милетићева, која води поновљени поступак против Бркића и Шабића, од њих тражила 100.000 КМ како би им изрекла што мању или чак ослобађајући казну, те да је дио новац већ узела. Тужилац, међутим, на рочишту није изнио ниједан доказ да је Милетићева примила новац, а нису ни пуштени транскрипти прислушкиваних разговора, већ их је Пашић прочитао.

Чампара

Дубравко Чампара рекао је да нема никакав коментар на оптужбе које је против њега изрекла Васвија Видовић.

- Могу само да кажем да не радим на предмету. Ипак, морам да истакнем да је Тужилаштво овим предметом почело да откива везе организованог криминала са људима који обављају јавне функције у БиХ, па овакви нетачни наводи и нервозни иступи Видовићеве упућују на страх од онога до чега ће истрага довести - рекао је Чампара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана