Чампарa и Барашин саслушан у случају Салиховић

Срна
Чампарa и Барашин саслушан у случају Салиховић

Сарајево - Саслушањем тужилаца БиХ Дубравка Чампаре и Милорада Барашина пред дисциплинском комисијом Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, данас је настављен поступак против суспендованог главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

Рочиште је и овог пута било затворено за јавност због, како је речено, живих предмета о чијим околностима су испитани свједоци.

Салиховић је приговорио на ову одлуку, истичући да нема шта да се крије и да је све објављено већ раније.

Он сматра да овај поступак треба да буде окончан, јер тужилац није могао да докаже ниједну тачку оптужнице.

Салиховић, такође, сматра да дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ треба да саслуша и /предсједника Републике Српске/ Милорада Додика, за шта су он и његов бранилац раније упутили захтјев.

 "Ја бих господина Додика питао да ли је икада у животу мене видио и да ли је са мном разговарао, а одговор је једноставан, пошто ме никада није видио", рекао је Салиховић.

Његов бранилац Рифат Коњић рекао је да на данашњем саслушању свједока одбране ништа није било тајно.

"Колега Барашин данас није свједочио ни о једном жживом предметуж. Свједочио је о томе шта и како се радило када је он био главни тужилац, како прије њега, како у вријеме Салиховића и како се ради сада", додао је Коњић у изјави новинарима након рочишта.

Коњић је навео да је тужилац Дубравко Чампара веома коректно свједочио о предмету на којем је радио, а ријеч је о Бобар банци.

"Послије свједочења ова два свједока, посебно Барашина, мислимо да су се стекли сви услови да комисија која предсједава одбије све тачке тужбе које су поднесене против Горана Салиховића", рекао је Коњић.

Данашњем рочишту нису приступили директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић и директор ОБА Осман Мехмедбашић, који су обавијестили дисциплинску комисију да не могу доћи.

У понедјељак, 29. маја, на наредном рочишту, биће саслушани тужиоци Маја Илић-Ступар и Ћазим Хасанспахић, новинар Мато Ђаковић и стручни савјетник у Тужилаштву БиХ Мирза Јамаковић.

Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, да је омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису законом овлашћена, те да се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Међу Салиховићевим прекршајима је намјерно давање лажне или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, унапређењем и напредовањем у служби или било којим другим областима које су у надлежности ВСТС-а, те да је својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана