Čak trećina stranaka nema ispravnu prijavu

Vedrana Kulaga
Čak trećina stranaka nema ispravnu prijavu

Sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) BiH dala je juče zeleno svjetlo za izlazak na lokalne izbore za samo 34 od 115 prijavljenih stranaka.

Nedovoljan broj potpisa podrške, nepotpuna rješenja o registraciji političkih stranaka i pogrešne prijave samo su neki od propusta zbog kojih bi stranke i nezavisni kandidati mogli da izbornu trku prate od kuće umjesto da učestvuju u njoj.

Prema podacima koje je CIK objavio nakon što je okončan prvi krug ovjere pristiglih prijava za učešće na oktobarskim izborima koje su im dostavile stranke, nezavisni kandidati i udruženja građana, samo 34 stranke su ispunile zakonom propisane uslove za ovjeru kandidature. Djelimično su ovjerene prijave za 44 stranke što znači da mogu izaći na izbore u izbornim jedinicama za koje ispunjavaju zakonske uslove.

- Odbijene su prijave 19 političkih stranaka jer nedostaje pečat pravosnažnosti na rješenju o registraciji političke stranke, a bio je i slučaj da se udruženje građana prijavilo kao stranka i drugih. Te političke stranke imaće pravo na žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke - kažu u CIK-u.

Zbog nedostataka, kao što su nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostajanje pravosnažnog rješenja iz sudskog registra ne starijeg od 60 dana i sličnih propusta, ostale političke stranke i one čija je prijava djelimično ovjerena biće obaviještene o nedostacima i imaće dva dana da ih otklone. To znači da im je rok do ponedjeljka do 16 časova.

CIK je uz stranačke zaprimio i 317 prijava nezavisnih kandidata koji traže svoju šansu na lokalnim izborima. Ovjerene su prijave za 271 nezavisnog kandidata, a 37 ih ima rok do ponedjeljka da otkloni nedostatke. Za sedam kandidata su odbijene prijave jer sadrže više nedostataka. Zeleno svjetlo za izlazak na izbore dobio je 51 kandidat predstavnika nacionalnih manjina u ime 51 grupe građana i svih šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana.

Rezultati prvog kruga ovjere pokazuju neozbiljnost sa kojom su neke stranke i pojedinci krenuli u izbornu trku, a stručnjaci su saglasni u ocjeni da se potvrdilo da postoji mnogo sezonskih stranaka koje žive od izbora do izbora. Za opšte izbore 2014. godine prijave je predalo 69 stranaka, od kojih je odmah ovjereno 53, a kasnije još 12 nakon otklanjanja nedostataka, što znači da su u konačnici odbijene samo četiri prijave. Sva 24 nezavisna kandidata u startu su prošla ovjeru.

Stručnjak za izborno zakonodavstvo i bivši član CIK-a Vehid Šehić kaže da je činjenica da je mnogo stranaka i nezavisnih kandidata zainteresovano za učešće na izborima i da zbog toga ne čudi da dokumentacija nije valjana.

- Slični propusti su se dešavali i ranije, ali odgovornost je dalje na CIK-u jer postoji zakonski rok u kome stranke i ostali mogu da otklone otklonjive nedostatke - rekao je on.

Šehić kaže da je realnost i da ima sezonskih stranaka koje su aktivne uglavnom pred izbore.

- Politika je veoma privlačna kao profesija jer uz povjerenje glasača obezbjeđuje najsigurniji izvor prihoda i zbog toga ljudi hrle da se bave politikom - rekao je Šehić i dodao da ima dosta lokalnih stranaka koje se ne pojavljuju na opštim izborima.

Konačan rok za ovjeru prijava je 4. jun, a izbori su zakazani za 2. oktobar.

Zaboravnost

Zanimljive situacije u vezi sa popunjavanjem obrazaca CIK-a BiH zabilježene su i početkom prošle godine kada su ih ispunjavali sadašnji ministri i zamjenici ministara u Savjetu ministara BiH prije nego što su dobili ovjeru od CIK-a. Neki od njih nisu upisali datume rođenja, ni adresu stanovanja roditelja i supruge.

Političke partije

115 prijavljenih stranaka

34 ovjerene stranke

44 djelimično ovjerene stranke

19 odbijenih prijava stranaka

Nezavisni kandidati

317 prijava nezavisnih kandidata

271 ovjerena prijava

37 prijava sa greškama

7 odbijenih prijava

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana