Чак трећина странака нема исправну пријаву

Ведрана Кулага
Чак трећина странака нема исправну пријаву

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ дала је јуче зелено свјетло за излазак на локалне изборе за само 34 од 115 пријављених странака.

Недовољан број потписа подршке, непотпуна рјешења о регистрацији политичких странака и погрешне пријаве само су неки од пропуста због којих би странке и независни кандидати могли да изборну трку прате од куће умјесто да учествују у њој.

Према подацима које је ЦИК објавио након што је окончан први круг овјере пристиглих пријава за учешће на октобарским изборима које су им доставиле странке, независни кандидати и удружења грађана, само 34 странке су испуниле законом прописане услове за овјеру кандидатуре. Дјелимично су овјерене пријаве за 44 странке што значи да могу изаћи на изборе у изборним јединицама за које испуњавају законске услове.

- Одбијене су пријаве 19 политичких странака јер недостаје печат правоснажности на рјешењу о регистрацији политичке странке, а био је и случај да се удружење грађана пријавило као странка и других. Те политичке странке имаће право на жалбу Апелационом одјелу Суда БиХ у року од два дана од пријема одлуке - кажу у ЦИК-у.

Због недостатака, као што су недовољан број валидних потписа подршке бирача, недостајање правоснажног рјешења из судског регистра не старијег од 60 дана и сличних пропуста, остале политичке странке и оне чија је пријава дјелимично овјерена биће обавијештене о недостацима и имаће два дана да их отклоне. То значи да им је рок до понедјељка до 16 часова.

ЦИК је уз страначке запримио и 317 пријава независних кандидата који траже своју шансу на локалним изборима. Овјерене су пријаве за 271 независног кандидата, а 37 их има рок до понедјељка да отклони недостатке. За седам кандидата су одбијене пријаве јер садрже више недостатака. Зелено свјетло за излазак на изборе добио је 51 кандидат представника националних мањина у име 51 групе грађана и свих шест кандидата представника националних мањина у име шест удружења грађана.

Резултати првог круга овјере показују неозбиљност са којом су неке странке и појединци кренули у изборну трку, а стручњаци су сагласни у оцјени да се потврдило да постоји много сезонских странака које живе од избора до избора. За опште изборе 2014. године пријаве је предало 69 странака, од којих је одмах овјерено 53, а касније још 12 након отклањања недостатака, што значи да су у коначници одбијене само четири пријаве. Сва 24 независна кандидата у старту су прошла овјеру.

Стручњак за изборно законодавство и бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић каже да је чињеница да је много странака и независних кандидата заинтересовано за учешће на изборима и да због тога не чуди да документација није ваљана.

- Слични пропусти су се дешавали и раније, али одговорност је даље на ЦИК-у јер постоји законски рок у коме странке и остали могу да отклоне отклоњиве недостатке - рекао је он.

Шехић каже да је реалност и да има сезонских странака које су активне углавном пред изборе.

- Политика је веома привлачна као професија јер уз повјерење гласача обезбјеђује најсигурнији извор прихода и због тога људи хрле да се баве политиком - рекао је Шехић и додао да има доста локалних странака које се не појављују на општим изборима.

Коначан рок за овјеру пријава је 4. јун, а избори су заказани за 2. октобар.

Заборавност

Занимљиве ситуације у вези са попуњавањем образаца ЦИК-а БиХ забиљежене су и почетком прошле године када су их испуњавали садашњи министри и замјеници министара у Савјету министара БиХ прије него што су добили овјеру од ЦИК-а. Неки од њих нису уписали датуме рођења, ни адресу становања родитеља и супруге.

Политичке партије

115 пријављених странака

34 овјерене странке

44 дјелимично овјерене странке

19 одбијених пријава странака

Независни кандидати

317 пријава независних кандидата

271 овјерена пријава

37 пријава са грешкама

7 одбијених пријава

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана