ЦИК због говора мржње казнио Вукоту Говедарицу, СДС и ПДП

Срна
ЦИК због говора мржње казнио Вукоту Говедарицу, СДС и ПДП

Централна изборна комисија БиХ је због говора мржње казнила са 5.000 КМ кандидата Савеза за побједу за предсједника Републике Српске Вукоту Говедарицу.

Из ЦИК-а је саопштено да је утврђено да је Говедарица 15. септембра користио језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње, чиме је прекршио правила понашања у изборној кампањи.

ЦИК је утврдио да је Савез за побједу /СДС и ПДП/ одговоран што је Говедарица користио језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње и изрекао казну од по 3.500 КМ СДС-у и ПДП-у.

Са 3.000 КМ је кажњен Аџем Џевад, кандидат политичког субјекта ДФ-Грађански савез, Жељко Комшић: БиХ побјеђује, за Представнички дом Парламента Федерације БиХ јер је 10. септембра на свом “Фејсбук” профилу користио језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње.

ЦИК је утврдио да је ДФ-Грађански савез одговоран што је Аџем Џевад користио језик мржње, те ће новчану казну од 1.000 КМ сносити у износу од по 500 КМ чланице ове коалиције.

Одлуке о изрицању казни нису правоснажне. Против њих може бити поднесена жалба Апелационом одјељењу Суда БиХ у року од два дана од дана пријема одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана