CIK zaglavljen u popisu

Željka Domazet
CIK zaglavljen u popisu

Sarajevo - Članovi Centralne izborne komisije BiH ni na jučerašnjoj sjednici nisu donijeli odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dogovoreno je da stručne službe CIK-a za narednu sjednicu, koja bi trebalo da bude održana sljedeće sedmice, pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem. Tokom diskusije iznesena su različita mišljenja o tome da li pri donošenju odluke za popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta treba da bude primijenjen popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstitutivnim narodima i ostalima.

Kako bi članovi CIK-a imali sve potrebne informacije neophodne za donošenje odluke, dogovoreno je da od Zavoda za statistiku Federacije BiH bude zatraženo da na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine dostavi podatke po sadašnjim kantonima koji tada nisu postojali.

Stručne službe članovima CIK-a nisu dostavile nikakav prijedlog u vezi s primjenom člana 10.12. Izbornog zakona o tome koji će popis biti primjenjivan, čime nije ispoštovan zaključak s jedne od ranijih sjednica. Član CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da službe to nisu uradile u strahu od, kako je kazala, javnog linča.

- Imamo otpor u službama zbog pritisaka. Ne žele da budu dio linča - rekla je Hadžiabdićeva koja se, inače, zalaže za primjenu popisa iz 2013. godine.

Konstatovala je da i međunarodna zajednica ima podijeljeno mišljenje u vezi s tim koji popis treba da bude korišćen, odnosno da OHR podržava primjenu popisa iz 1991, a da se Venecijanska komisija zalaže za popis iz 2013. godine.

- Mi ćemo, čekajući, biti u haosu, a nećemo završiti izbore - rekla je Hadžiabdićeva.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić rekao je da se u potpunosti slaže sa njenim stavovima, što je podržao i član CIK-a Stjepan Mikić. Član CIK-a Ahmet Šantić, koji ustavnim smatra primjenu popisa iz 1991, kazao je da je Ustavni sud BiH odlukom u predmetu “Ljubić” ostavio mogućnost različitog tumačenja odredbe 10.12 Izbornog zakona.

- U Domu naroda FBiH mora biti iz svakog kantona po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda - smatra  Šantić.

Petrić je problematizovao i popunjavanje mjesta iz reda ostalih, dok je Hadžiabdićeva konstatovala da se cijeli problem sveo na borbu u vezi sa popisom stanovništva, dok je puno važnije da budu popunjena sva mjesta.

Član CIK-a Vlado Rogić smatra da ovo više nije pritisak na CIK, nego progon, i ističe da je sav problem nastao zato što neko nadležan nije htio da uradi svoj posao. Član CIK-a Novak Božičković smatra da o težini odluke dovoljno govori činjenica da je nije uspio riješiti ni Parlament BiH.

- Za mene je temeljno pitanje hoćemo li ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH - rekao je Božičković i dodao da CIK na ovaj način može beskonačno raspravljati i da bi bilo potrebno na narednoj sjednici donijeti odluku, koja će, kakva god bila, biti podložna provjeri kod nadležnog suda.

Stevanović odustao od mandata

 

CIK je mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske dodijelio Mladenu Popoviću iz SNSD-a umjesto Zorana Stevanovića. Popoviću je mandat kao sljedećem na listi SNSD-a dodijeljen pošto je Stevanović, koji je gradonačelnik Zvornika, obavijestio CIK da ostaje na ovoj funkciji. Prihvaćena je ostavka Ljubiše Krunića na mjesto odbornika u Skupštini Trebinja. Krunić je izabran u NSRS, a u Trebinju će ga zamijeniti Slavko Kašiković.

Zbog osvajanja mandata u NSRS ostala su i dva upražnjena mandata u SO Modriča. Gordanu Vidović će zamijeniti Igor Vidović iz Seljačke stranke, a umjesto Mare Milošević CIK je imenovao Boru Jelića iz SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana