CIK potvrdio kandidature za Dom naroda Parlamenta BiH i Vijeće naroda RS

Vedrana Kulaga
CIK potvrdio kandidature za Dom naroda Parlamenta BiH i Vijeće naroda RS

sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je juče 26 kandidatskih lista za izbor delegata iz Republike Srpske u novi saziv Doma naroda Parlamenta BiH i Vijeće naroda RS.

Političke partije iz RS za te fotelje kandidovale su uglavnom provjeren kadar, posebno kada su u pitanju pozicije u Domu naroda Parlamenta BiH.

Članovi CIK-a dali su zeleno svjetlo za pet kandidatskih lista za izbor delegata u Dom naroda. Ovjerena je kandidatska lista poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovana Vukovića, na kojoj su Nebojša Radmanović i Boško Tomić. Zeleno svjetlo je dobila i kandidatska lista Vukovićevog stranačkog kolege Radovana Viškovića, na kojoj su Sredoje Nović, Snježana Bursać-Novaković i Srđan Mazalica.

Ovjerena je i lista poslanika SDS-a Vukote Govedarice, na kojoj se nalaze Ognjen Tadić, Kostadin Vasić, Milan Kovač i Pero Đurić. I ova stranka imaće dvije liste, a na onoj koju je potpisao Darko Banjac su Darko Babalj, Blagoje Simić i Dragomir Ljubojević. Ovjerena je i kandidatska lista poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS Spomenke Stevanović, koju čine Dragutin Rodić, Draško Aćimović i Tomislav Prtić.

Od 23 kandidatske liste za izbor delegata u Vijeće naroda RS CIK BiH ovjerio je 21. Nisu ovjerene po jedna lista iz reda hrvatskog naroda i iz reda ostalih, jer je prilikom provjere utvrđeno da su se pojedini kandidati na tim listama drugačije nacionalno izjasnili na lokalnim izborima 2012. godine.

- Te kandidatske liste biće vraćene predlagačima da izvrše zamjenu kandidata, jer će u suprotnom njihove kandidatske liste biti ovjerene samo u dijelu u kojem ispunjavaju uslove za ovjeru - rekli su u CIK-u. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana