ЦИК објавио компензационе листе

ATV
ЦИК објавио компензационе листе

Позната су имена кандидата за посланике у Народној скупштини РС и Парламенту БиХ, који ће, уколико не добију довољно гласова, до сигурног мандата пробати да дођу преко компензационих листи.

Највеће повјење СНСД-а добио је актуелни шеф клуба посланика те странке у Народној скупштини, Радован Вишковић, који је носилац комензације. Иза њега су Жељка Стојичић, Срђан Мазалица, Радован Вуковић и Милица Марковић, која ће из посланичке клубе бх парламента пробати да пређе у Бањалуку.

СНСД-ова компензациона листа за Народну скупштину има 108 имена.

Први на компензационој листи СНСД-а за Парламент БиХ је лидер Уједињене Српске, Ненад Стевандић, а још један мандат у Сарајеву пробат ће да добије неколико актуелних посланика те странке.

Занимљив је и избор Социјалиста. Највише шансе за улазак у Народну скупштину Српске имаће смијењени директор за техничке послове Електропривреде, Максим Скоко, који је носилац компензационе листе.

На социјалистичкој компензацији налази се и један министар. Име Миленка Савановића је четврто у реду за компензациони мандат. Носилац листе за Парламентарну скупштину БиХ је Јаков Галић, некадашњи директор “Шума РС”.

ДНС-овци су свој избор крили до самог краја. Споменка Стевановић, шеф клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини, имаће највише шансе за нови мандат, уколико на изборима не освоји довољан број гласова, а тик иза ње стоји име Дарка Бањца. Генерални секретар те партије, Драгутин Родић, први је на компензационој листи за Представнички дом, а в.д. директора “Путева Српске”, Ненад Нешић, два је мјеста иза њега.

Велико изненађење је што на ДНС-овим листама уопште нема два бивша СДС-овца, Огњена Тадића и Борислава Бојића, као ни Јована Вуковљака.

Свој избор није откривала ни највећа опозициона странка у Српској. СДС-ов посланик у Народној скупштини, Недељко Гламочак, до сигурног мандата пробаће да дође као носилац компензационе листе. Потпредсједник Парламента Српске, Соња Караџић-Јовичевић друга је на листи. Лидер Радикала, Миланко Михајлица, тек је трећи у реду за сигуран мандат што је, како се спекулисало, итекако мање од оног чему се надао.

Александра Пандуревић носилац је компензације за Парламент БиХ, а иза ње је још један актуелни посланик те странке који ће пробати до новог мандата у Сарајеву, Ненад Лалић. Иако се спекулисало да би, умјесто Александре Пандуревић на том мјесту могао да се нађе Младен Босић, било је јасно да неће, јер његовог имена нема ни на једној листи СДС-а.

У ПДП-у су, на компензацији за Народну скупштину, најистуренији посланик Драган Галић, те Јелена Тривић и Милан Шврака.

Лидер те партије, Бранислав Бореновић, себи је дао највише шансе за мандат у Сарајеву, јер је носилац листе за Парламентарну скупштину БиХ. Носилац НДП-ове листе за Народну скупштину је Крсто Јандрић.

У Народну скупштину са компензационе листе улази укупно 20 посланика, и то сразмјерно укупном броју освојених гласова на изборима. У Парламентарну скупштину БиХ, од укупно 42, преко компензације улази 12 посланика, седам из Федерације БиХ и пет из Републике Српске.

Компензациони мандати служе да би се задовољила полна и национална структура међу изабраним кандидатима. У актуелном сазиву Народне скупштине РС, сваки четврти посланик добио је мандат преко компензације. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана