ЦИК има рјешење ако неко одбије позицију освојену на изборима: Мандат ће дати сљедећем на листи

Жељка Домазет
ЦИК има рјешење ако неко одбије позицију освојену на изборима: Мандат ће дати сљедећем на листи

Сарајево – Функционери појединих странака из Републике Српске најавили су да неће преузети мандате освојене на протеклим изборима док се не разријеше све сумње у изборну крађу, али у Централној изборној комисији нису претјерано забринути због тога.

Портпарол Централне изборне комисије Максида Пирић рекла је за “Глас Српске” да ће након објављивања и потврђивања изборних резултата мандати бити понуђени свима онима који су их освојили.

- Свако ко је освојио мандат биће му понуђен. Свако ко је освојио мандат може да га прихвати или одбије. Уколико неко одбије мандат, он ће бити понуђен сљедећем квалификованом кандидату са те листе и тако редом - рекла је Пирићева.

Подсјетимо, лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је раније да нема намјеру да уђе у парламент БиХ гдје је освојио мандат док се не разријеше сумње у крађу.

- Док се то не рашчисти, немам намјеру да учествујем у раду парламента. Наравно, искористићу своје право да на мјесту гдје сједим оставим једну важну поруку - поручио је Бореновић.

Коментаришући став ЦИК-а, замјеник предсједника НДП-а и шеф Клуба посланика ове странке у Народној скупштини РС Крсто Јандрић који је на протеклим изборима освојио посланички мандат рекао је нашем листу да ће страначки органи да донесу одлуку о томе како ће наступати њихови посланици. Јандрић каже да није добро да се одлуке доносе појединачно, истичући да је он лично спреман и да се одрекне мандата.

- Није проблем да се ја лично одрекнем мандата уколико то буде став страначких органа, али шта ако га прихвати неко пети или шести на листи?! Дакле, не мислим да је то рјешење, али то је мој лични став. Органи странке ће одлучити да ли ће прихватити мандате они који су их освојили, а потом опструисати парламентарни рад или ће радити на неки други начин. Предлажем свим колегама из СзП да ништа не радимо појединачно, већ да сједнемо и видимо шта је најрационалније и најпаметније и да се у складу с тим и понашамо - каже Јандрић.

Замјеник предсједника СДА Адил Османовић рекао је за “Глас Српске” да сматра да би било добро да се види шта се стварно дешавало када је ријеч о изборима у Републици Српској.

- Цијеним да би и актуелна власт и опозиција требало да се договоре да дође до поновног бројања гласачког материјала јер је то у интересу свих. Не треба нико да буде под неким знаком питања у погледу регуларности избора. СНСД-у и другим странкама окупљеним око те странке одговарало би да до тога дође како би се сви увјерили у регуларност избора - рекао је Османовић.

Одбијени захтјеви

ЦИК БиХ је 19 захтјева за поновно бројање гласова за поједина бирачка мјеста и нивое власти одбацио као преурањене или одбио као поднесене од неовлашћеног лица.

Из ЦИК-а наводе да је у току процес утврђивања резултата општих избора који подразумијева обједињавање резултата избора са редовних бирачких мјеста и резултата бројања гласачких листића у Главном центру за бројање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана