CIK dodijelio mandate: Dodik, Komšić i Džaferović novi članovi Predsjedništva BiH

Anadolija
CIK dodijelio mandate: Dodik, Komšić i Džaferović novi članovi Predsjedništva BiH

Sarajevo – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je utvrdila rezultate opštih izbora u BiH održanih 7. oktobra.

Prema utvrđenim rezultatima, član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda iz RS je kandidat SNSD-a Milorad Dodik sa osvojenih 368.210 ili 53,88 odsto glasova. Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat SDA Šefik Džaferović sa osvojenih 212.581 ili 36,61 odsto glasova.

Novi član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda je kandidat demokratske fronte Željko Komšić sa osvojenih 225.500 ili 52,64 odsto glasova.

Nova predsjednica RS je kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović iz srpskog naroda sa osvojenih 319.187 ili 46,97 odsto glasova.

Novi-stari potpredsjednik RS iz bošnjačkog naroda je kandidat Koalicije Zajedno Ramiz Salkić sa osvojenih 21.116 ili 3,11 odsto glasova, a novi-stari potpredsjednik iz hrvatskog naroda je kandidat koalicije HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS Josip Jerković sa osvojenih 5.811 ili 0,87 odsto glasova.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BIH) počela je sa dodjeljivanjem mandata nakon održanih izbora 7. oktobra 2018. godine.

Detaljan tabelarni prikaz za sve nivoe vlasti po svim izbornim jedinicama pogledajte na OVOM linku klikom na željenu kategoriju.

Branko Petrić, predsjendik CIK-a naglasio je da u raspodjeli nisu primijenjene odredbe za minimalnu zastupljenost po entitetima, te da će to biti urađeno nakon upoređivanja rezultata izbora, odnosno nakon ponovnog brojanja glasova.

Inače, rok za preduzimanje pravnih normi, odnosno za podnošenje zahtjeva za novo brojanje glasova počinje sutra, 23. oktobra, i trajaće tri dana.

Političke stranke, koalicije, nezavisni kandidati, posmatrači na izborima, opštinske ili gradske komisije i više od 50 birača po mjestu mogu zatražiti novo brojanje glasova u naredna tri dana.

U zahtjevu je potrebno obrazložiti i objasniti kako to brojanje može uticati na rezultate izbora, a takođe CIK ima mogućnost da po službenoj dužnosti naredi ponovno brojanje na određenim biračkim mjestima.

Petrić je naglasio da je izabrano svih 518 pozicija za koje su se kandidati borli 7. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana