CIK će ispitati tri kandidature iz SDS-a

Svjetlana Šurlan
CIK će ispitati tri kandidature iz SDS-a

Banjaluka - Centralna izborna komisija (CIK) BiH ispitaće kandidaturu Mladena Neškovića i Vladana Markovića za predsjednika RS, koji su podnijeli prijave za izbornu trku kao nezavisni kandidati, iako se zapravo radi o članovima SDS-a.

Ovaj slučaj probudio je veliku sumnju u izborni inženjering i regularnost izbora jer je Nešković lični vozač potpredsjednika SDS-a i kandidat Saveza za promjene u kojem SDS vodi glavnu riječ za predsjednika RS Ognjena Tadića. Marković je kao tjelohranitelj pratio Tadića i poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Darka Babalja. I Nešković i Marković su dugogodišnji članovi SDS-a, koji na taj način u trku za predsjednika RS izlazi sa čak tri kandidata.

Istraga i Tadićevo priznanje

- CIK će provjeriti sumnje da su izvršene zloupotrebe i mahinacije prilikom prijave nezavisnih kandidata za predsjednika RS Mladena Neškovića i Vladana Markovića.

Kada se utvrde određene nelogičnosti u prijavama političkih subjekata, CIK reaguje po prijavi pojedinca ili organizacije, ili po službenoj dužnosti ako se ocijeni da ima dovoljno elemenata za pokretanje postupka - kazao je sagovornik "Glasa Srpske" iz CIK-a.

Prema Izbornom zakonu BiH, zabranjeno je lažno predstavljanje, a u takvim slučajevima CIK političkim subjektima može izreći novčanu kaznu do 10.000 KM. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana