ЦИК ће испитати три кандидатуре из СДС-а

Свјетлана Шурлан
ЦИК ће испитати три кандидатуре из СДС-а

Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ испитаће кандидатуру Младена Нешковића и Владана Марковића за предсједника РС, који су поднијели пријаве за изборну трку као независни кандидати, иако се заправо ради о члановима СДС-а.

Овај случај пробудио је велику сумњу у изборни инжењеринг и регуларност избора јер је Нешковић лични возач потпредсједника СДС-а и кандидат Савеза за промјене у којем СДС води главну ријеч за предсједника РС Огњена Тадића. Марковић је као тјелохранитељ пратио Тадића и посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Дарка Бабаља. И Нешковић и Марковић су дугогодишњи чланови СДС-а, који на тај начин у трку за предсједника РС излази са чак три кандидата.

Истрага и Тадићево признање

- ЦИК ће провјерити сумње да су извршене злоупотребе и махинације приликом пријаве независних кандидата за предсједника РС Младена Нешковића и Владана Марковића.

Када се утврде одређене нелогичности у пријавама политичких субјеката, ЦИК реагује по пријави појединца или организације, или по службеној дужности ако се оцијени да има довољно елемената за покретање поступка - казао је саговорник "Гласа Српске" из ЦИК-а.

Према Изборном закону БиХ, забрањено је лажно представљање, а у таквим случајевима ЦИК политичким субјектима може изрећи новчану казну до 10.000 КМ. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана