CIK: Sa biračkog spiska izbrisano 4.000 preminulih osoba

Srna
CIK: Sa biračkog spiska izbrisano 4.000 preminulih osoba

Sarajevo – Blizu 4.000 imena umrlih osoba izbrisano je iz biračkog spiska od ukupno 6.558 imena umrlih lica, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici razmatrala dopunjenu Informaciju o broju umrlih lica čija se imena nalaze ili su se nalazila u evidencijama Centralnog biračkog spiska.

Informacija je sačinjena prema izvještajima dostavljenim iz opštinskih/gradskih izbornih komisija u BiH. I nakon dodatnog roka traženu informaciju nije dostavilo 11 opštinskih izbornih komisija i to iz Kozarske Dubice, Orašja, Ključa, Mrkonjić Grada, Jajca, Srebrenice, Kupresa, Han Pjeska, Istočnog Starog Grada, Trnova i Usore.

Sa dopunjenom informacijom, na terenu je utvrđeno, da se u biračkim spiskovima nalazilo 6.558 imena umrlih lica. Nakon kontakata opštinskih/gradskih izbornih komisija sa nadležnim matičnim uredima i ministarstvima unutrašnjih poslova u martu ove godine je od navedenog broja brisano blizu 4.000 imena umrlih osoba iz biračkog spiska. Takođe, prema informacijama iz opštinskih/gradskih izbornih komisija problem se pojavljuje za lica za koja se sa sigurnošću zna da su preminule u inostranstvu ali ta informacija nije evidentirana u matičnim uredima u BiH.

CIK BiH u saradnji sa opštinskim/gradskim izbornim komisijama putem nadležnih organa (matični uredi i ministarstva unutrašnjih poslova) nastavlja aktivnosti na ažuriranju Centralnog biračkog spiska.

O rezultatima tih aktivnosti  javnost će biti blagovremeno informisana, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana