ЦИК: Са бирачког списка избрисано 4.000 преминулих особа

Срна
ЦИК: Са бирачког списка избрисано 4.000 преминулих особа

Сарајево – Близу 4.000 имена умрлих особа избрисано је из бирачког списка од укупно 6.558 имена умрлих лица, саопштено је из Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ.

Централна изборна комисија БиХ је на данашњој сједници разматрала допуњену Информацију о броју умрлих лица чија се имена налазе или су се налазила у евиденцијама Централног бирачког списка.

Информација је сачињена према извјештајима достављеним из општинских/градских изборних комисија у БиХ. И након додатног рока тражену информацију није доставило 11 општинских изборних комисија и то из Козарске Дубице, Орашја, Кључа, Мркоњић Града, Јајца, Сребренице, Купреса, Хан Пјеска, Источног Старог Града, Трнова и Усоре.

Са допуњеном информацијом, на терену је утврђено, да се у бирачким списковима налазило 6.558 имена умрлих лица. Након контаката општинских/градских изборних комисија са надлежним матичним уредима и министарствима унутрашњих послова у марту ове године је од наведеног броја брисано близу 4.000 имена умрлих особа из бирачког списка. Такође, према информацијама из општинских/градских изборних комисија проблем се појављује за лица за која се са сигурношћу зна да су преминуле у иностранству али та информација није евидентирана у матичним уредима у БиХ.

ЦИК БиХ у сарадњи са општинским/градским изборним комисијама путем надлежних органа (матични уреди и министарства унутрашњих послова) наставља активности на ажурирању Централног бирачког списка.

О резултатима тих активности  јавност ће бити благовремено информисана, саопштено је из ЦИК-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана