ЦИК: Обавјестићемо Тужилаштво у сумњивим бирачима

Срна
ЦИК: Обавјестићемо Тужилаштво у сумњивим бирачима

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ примила је педесетак пријава бирача за гласање изван БиХ на предстојећим изборима за које постоји сумња у кривотворење докумената, односно у исправку датума рока важења личних докумената, изјавила је стручни сарадник за односе с јавношћу ЦИК-а Максида Пирић.

“Појавиле су се одређене сумње у чињење кривичног дјела, али у овом тренутку не можемо говоритио о томе док се то не обради, документује и не прослиједи надлежним тужилаштвима. Такође, имали смо случајева да смо за једно лице примили више пријава за гласање изван БиХ са различитих адреса и на различите адресе у иностранству. И ту имамо одређене сумње у злоупотребе”, рекла је Пирићева.

Она је подсјетила да је обавеза ЦИК-а да, уколико има одређене сумње о чињењу неког кривичног дјела, о томе обавијести надлежно тужилаштво.

“Позвали смо бираче који су се пријавили да гласају изван БиХ, чије смо пријаве уважили, да провјере адресе које су наведене у нашој веб апликацији, гдје смо ми узимали само посљедњу пријаву, односно адресу наведену у посљедњој примљеној пријави за регистрацију”, рекла је Пирићева за портал “Кликс”.

ЦИК је од 8. маја до 24. јула примио око 90 хиљада пријава бирача који живе у иностранству, а желе да гласају на октобарским изборима у БиХ. Ово је за око 20 хиљада бирача више у односу на претходни изборни циклус.

Највећи број пријава стигао је из Хрватске, Србије, Њемачке, Аустрије, Шведске и Данске.

Пирићева није могла да прецизира из којих земаља је стигло највише неважећих, односно сумњивих пријава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана