CIK BiH: Podnošenje prijava za ovjeru političkih subjekata do 25. maja

RTRS
CIK BiH: Podnošenje prijava za ovjeru političkih subjekata do 25. maja

Sarajevo - Centralna izborna komisija BiH podsjeća političke subjekte da u skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore u petak, 25. maja, u 16.00 časova ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa za učešće na izborima, prenosi RTRS.

Uz prijavu za ovjeru politička stranka i nezavisni kandidat dužni su da podnesu i odgovarajući broj potpisa podrške birača za svaku opštinu za koju prijavljuju kandidaturu.

Ukoliko politička stranka u opštini participira u skupštini opštine/opštinskom vijeću ili ima načelnika, oslobođena je podnošenja potpisa podrške za tu opštinu, uz dostavljenu izjavu nosioca mandata da je još član te političke stranke.

Za izbor predstavnika za popunjavanje garantovanih mandata za pripadnike nacionalnih manjina ne podnose se potpisi podrške birača.

Lokalni izbori u BiH biće održani 7. oktobra.

Intervjui završeni, bodovanje kandidata iduće sedmice

Komisija za izbor i imenovanje članova CIK BiH obavila je ove sedmice intervju sa kandidatima za jedno bošnjačko i jedno srpsko mjesto u CIK-u, a bodovanje kandidata izvršiće iduće sedmice.

Na osnovu bodovanja Komisija za izbor i imenovanje sačiniće rang listu kandidata koju će dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na dalje odlučivanje.

Krajem juna ističe mandat srpskom članu CIK-a Tihomiru Vujičiću i bošnjačkom Vedranu Hadžoviću, a na konkurs za popunjavanje ova dva mjesta javilo se 13 kandidata – pet za srpskog i osam za bošnjačkog člana.

Za izbor srpskog člana CIK-a prijavili su se Radoje Šupeta, Oliver Blagojević, Predrad Šupljeglav, Tihomir Vujičić i Novak Božičković, a za bošnjačkog Muhamed Tulumović, Alma Čolo, Maksida Pirić, Ahmet Šantić, Jakuf Subašić, Ismet Ovčina, Vedran Hadžović i Muhamed Mujakić.

Komisiju za izbor i imenovanje čine po tri predstavnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dva CIK-a i dva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Članovi CIK-a biraju se na mandat od sedam godina.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana