ЦИК БиХ: Подношење пријава за овјеру политичких субјеката до 25. маја

РТРС
ЦИК БиХ: Подношење пријава за овјеру политичких субјеката до 25. маја

Сарајево - Централна изборна комисија БиХ подсјећа политичке субјекте да у складу са Упутством о роковима и редослиједу изборних активности за локалне изборе у петак, 25. маја, у 16.00 часова истиче рок за подношење пријава за овјеру политичких странака, независних кандидата, удружења и група за учешће на изборима, преноси РТРС.

Уз пријаву за овјеру политичка странка и независни кандидат дужни су да поднесу и одговарајући број потписа подршке бирача за сваку општину за коју пријављују кандидатуру.

Уколико политичка странка у општини партиципира у скупштини општине/општинском вијећу или има начелника, ослобођена је подношења потписа подршке за ту општину, уз достављену изјаву носиоца мандата да је још члан те политичке странке.

За избор представника за попуњавање гарантованих мандата за припаднике националних мањина не подносе се потписи подршке бирача.

Локални избори у БиХ биће одржани 7. октобра.

Интервјуи завршени, бодовање кандидата идуће седмице

Комисија за избор и именовање чланова ЦИК БиХ обавила је ове седмице интервју са кандидатима за једно бошњачко и једно српско мјесто у ЦИК-у, а бодовање кандидата извршиће идуће седмице.

На основу бодовања Комисија за избор и именовање сачиниће ранг листу кандидата коју ће доставити Парламентарној скупштини БиХ на даље одлучивање.

Крајем јуна истиче мандат српском члану ЦИК-а Тихомиру Вујичићу и бошњачком Ведрану Хаџовићу, а на конкурс за попуњавање ова два мјеста јавило се 13 кандидата – пет за српског и осам за бошњачког члана.

За избор српског члана ЦИК-а пријавили су се Радоје Шупета, Оливер Благојевић, Предрад Шупљеглав, Тихомир Вујичић и Новак Божичковић, а за бошњачког Мухамед Тулумовић, Алма Чоло, Максида Пирић, Ахмет Шантић, Јакуф Субашић, Исмет Овчина, Ведран Хаџовић и Мухамед Мујакић.

Комисију за избор и именовање чине по три представника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, два ЦИК-а и два Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Чланови ЦИК-а бирају се на мандат од седам година.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана