ЦЦИ представио извјештај Стање нације: РС прва у реформама и најмање задужена

М. Ми.
ЦЦИ представио извјештај Стање нације: РС прва у реформама и најмање задужена

Сарајево - Власти у БиХ реформама морају приступити одговорније, транспарентније, обухватније и циљано на животни стандард грађана, а не на испуњавање услова за нова кредитна задужења, наведено је у извјештају "Стање нације", који су креирали Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ).

Навели су да је спровођење мјера из реформске агенде споро због политичке нестабилности и инструментализације и да не даје очекиване резултате.

- Кумулативно посматрано, за све нивое власти и све акционе планове реализовано је само 43 одсто мјера из реформске агенде. Институције БиХ, односно Савјет министара, има најбољу реализацију акционог плана, али и најмањи број мјера. Акциони план Владе РС реализован је у највећем обиму, а Владе ФБиХ у најмањем - рекао је програм менаџер ЦЦИ-ја Адис Араповић.

Говорећи о јавним финансијама Араповић је навео да јавни дуг већ седам година расте и да је 2015. достигнут историјски максимум од 43 одсто бруто домаћег производа, а да је негативан тренд настављен и у 2016. години.

- Задуженост по становнику такође стално расте, а тренутно износи 3.370 КМ. Енорман је терет и сервисирања дуга у ентитетским буџетима и има тренд раста умјесто пада. Удио дуга од 58 одсто у буџетским приходима ФБиХ и 44 одсто у РС за 2016. годину практично је заробио буџете и минимизирао шансе за стабилизацију финансија - навео је Араповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана