Бурно у Партији уједињених пензионера: Сукоб, смјена и искључење у врху странке

Свјетлана Шурлан
Бурно у Партији уједињених пензионера: Сукоб, смјена и искључење у врху странке

Бањалука - Само неколико мјесеци након што се од Партије уједињених пензионера (ПУП) РС одвојила фракција са Илијом Стеванчевићем на челу и основала Пензионерску демократску странку, у странци која окупља пензионерску популацију дошло је до новог раскола између њених челника Илије Вујичића и Винке Пушоње.

Расплет нове кризе није ни на помолу јер странком руководе и Вујичић и Пушоња, који тврде да имају подршку Главног одбора.

До сукоба у ПУП-у дошло је почетком априла када је Вујичић као предсједник партије договорио сарадњу са СНС-ом Дарка Матијашевића и Изворном Српском Витомира Поповића. Пушоња, која је у то вријеме била замјеник предсједника ПУП-а, тврди да поменуту сарадњу није подржало Предсједништво странке.

Она је сазвала сједницу Главног одбора, који је у уторак смијенио Вујичића са мјеста предсједника партије. Вујичић, међутим, тврди да је Пушоња нелегално сазвала сједницу Главног одбора, због чега ју је искључио из партије.

- Нећу дозволити да ми растура партију. Она је нелегално организовала састанке, људима је плаћала дневнице и превоз, неко јој је дао паре да то ради. Од присутних 65 људи на том састанку само 19 су чланови Главног одбора. То су били људи из других партија, а циљ им је да спријече ПУП да изађе на изборе. То Илија Стеванчевић ради већ двије године, купује моје чланове мјесних и општинских одбора да пређу код њега - тврди Вујичић и додаје да ПУП функционише и да он има апсолутну већину у Главном одбору.

Истакао је да је споразум који је потписао са СНС-ом и Изворном Српском само оквиран.

- У њему је наведено да важи тек када га усвоје главни одбори странака, али то Пушоња није презентовала члановима Главног одбора - казао је Вујичић.

Пушоња оптужује Вујичића да је спроводио самовољу и склапао треће блокове.

- Ни опозиција ни власт га нису хтјели. Измишља да сам примила паре. Да јесам, онда бих укинула ПУП и прешла код Стеванчевића. Ја сам за то да се очува ПУП и да пензионери имају своју странку - истиче Пушоња.

Додаје да је Вујичић као и сви остали био позван на сједницу Главног одбора.

- Што није дошао на сједницу Главног одбора, већ сада прича. Упозорили смо га да партија није његово приватно власништво и да руши Статут. Зашто није хтио да се суочи с људима, његови су, он их је довео у странку. Многе су одвратили да дођу, али били су и они који су телефонски гласали и Главни одбор је то прихватио. Вујичић је смијењен. Ако не преда печат, предузећемо правне радње и поништити печат. Све је легално - рекла је Пушоња.

Она није могла да каже колико је чланова Главног одбора било за смјену Вујичића, истичући да је била већина и да је зову и они који нису били присутни да кажу да је подржавају.

- До избора новог предсједника ја сам руководилац партије и дали су ми сагласност да идем у преговоре. Одлуку о учешћу на изборима још нисмо донијели - казала је Пушоња.

Вујичић је изабран за предсједника, а Пушоња за његовог замјеника крајем октобра 2017. године и обоје су на изборној скупштини у Котор Варошу добили подршку свих 110 делегата.

Стеванчевић без одговора

Илија Стеванчевић, којег је Илија Вујичић оптужио да урушава ПУП, јуче није био доступан за коментар.

Стеванчевић је 2015. године поднио оставку на мјесто предсједника ПУП-а, а од јануара ове године руководи Пензионерском демократском странком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана