Бурне реакције на закључке PIC-a

Глас Српске
Бурне реакције на закључке PIC-a

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да га данас апсолутно не интересује ни Савјет за спровођење мира /PIC/ ни њихова саопштења.

"У дану, у којем сам добио унуку и који је тако посебан за мене и за моју породицу, не пада ми на памет да се бавим PIC-ом и њиховим саопштењима", поручио је Додик одговарајући на питање Срне да прокоментарише изјаву амбасадора PIC-а којом позивају власти Српске да не одрже референдум о Дану Републике.


Амбасадори Управног одбора PIC-а, уз издвојено мишљење Русије, позвали су данас власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске.

Жељка Цвијановић, премијер РС

Није први пут да је PIC у функцији бошњачке политике и не памтим да је икада дефинисао ставове који су били непристрасни и добри за све у БиХ. На исти начин је функционисао и високи представник, доносећи годинама одлуке унапријед наручене од стране политичког Сарајева, углавном кратковиде и штетне по унутрашње односе у БиХ. Зато се с правом може рећи да су високи представник и PIC, ако не више, онда барем подједнако криви као и домаћи политичари за неуспјех и дефиците које показује БиХ. Апсурдно звучи подсјећање на обавезу извршавања обавеза Уставног суда БиХ у земљи у којој је више од 90 таквих одлука остало неизвршено, махом у кантонима и ФБиХ, а да се PIC због тога није почешао по глави.

Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ и РС

Изјава је очекивана. Евидентно је да нема употребе бонских овлашћења, јер би то значило да би у идућих пет година у БиХ само OHR морао поново доносити одлуке. Осуда референдума није паметан став PIC-а зато што показује једностраност. Никад нисам чуо, а волио бих да јесам, тако снажну осуду чињенице да већ 16 година четири кантона у ФБиХ немају Србе као конститутиван народ. PIC је под великим утицајем Сарајева и очигледно наступа једнострано.

Стевандић: Циљ је да се направи што напетија ситуација

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да данашња изјава амбасадора Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/ којом позивају власти Републике Сропсе да не одрже референдум о Дану Републике, има за циљ да се направи што напетија ситуација.
Он је истакао да поводом тога Република Српска треба да остане мирна и да инсистира на демократским правима.

"Уколико сматрају мање битним ентитете него државу, невјероватно је да су толико обратили пажњу на ствар која би за сваку државу требала бити банална - један празник у ентитету и од тога направе питање стабилности или нестабилности, живота или смрти", навео је Стевандић.

Он је рекао да то говори да је то питање само повод да се изврши притисак на Српску и да су иза овога неке скривене намјере.

"Потпуно је јасно да то служи за распиривање екстремизма и негативног расположења према Републици Српској, а што ће много обрадовати вехабије и исламске екстремисте, а с друге стране значи увођење политичког апартхејда, јер се у 21. вијеку једном европском народу ограничавају најосновнија права", нагласио је Стевандић.

Амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/, уз издвојено мишљење Русије, позвали су данас власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске. /крај/нб/мђ

Павић: Референдум не крши устав, Дејтон и политичку климу

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић изјавио је Срни да референдум о Дану Републике не вријеђа никаква начела Устава БиХ, Дејтонског споразума, нити се њиме ремети општа клима у земљи.Павић је, реагујући на позив амбасадора Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/ властима Српске да не одрже референдум о Дану Републике, истакао да су одлуку о референдуму консензусом донијеле све политичке партије у Републици Српској, што је једногласно усвојено на сједници Народне скупштине Српске.

Он је додао да само наведени фактори могу донијети одлуку да се референдум не одржи.

"Разумијем препоруку амбасадора PIC-а, али је чињеница да она нема упориште у позитивном праву. То је само политички осјећај тих земаља да се нешто може пореметити. Не мислим да се било шта може пореметити него се може само добити мишљење грађана о овом проблему", рекао је Павић.

Он је поручио онима који намјеравају да евентуално укину Дан Републике Српске да ће се 9. јануар славити док је год Срба.

Амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/, уз издвојено мишљење Русије, позвали су данас власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске. /крај/бој/мђ

Чавић: Уставни суд БиХ требало је да одлучује правно, а не политички

Предсједник Народног демократског покрета /НДП/ Драган Чавић изјавио је Срни да је очекиван став Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/ о референдуму о Дану Републике Српске, јер да је Уставни суд Бих донио правну одлуку "не би било све ове гужве".
Чавић је оцијенио да Уставни суд БиХ није имао шта да тражи о питању Дана Републике Српске, јер је то питање ентитета, те да су чињенице, које је тај суд користио приликом доношења ове одлуке, биле политичког, а не правног карактера.

"Сматрам да датум одржавања референдума треба да буде послије одлуке Уставног суда БиХ по апелацији коју је упутила Народна скупштина Српске на његову одлуку о неуставности Дана Републике. Тиме смо дали шансу том суду да још једном, али на правним постулатима, уочи своју грешку коју је направио када је прогласио неуставним Дан Републике", рекао је Чавић.

Чавић је назвао забрињавајућим што се у коминикеу PIC-а наводи да је "примио к знању увјеравања Владе Српске да је циљ референдума да буде корак ка спровођењу одлуке Уставног суда БиХ", те истакао да је то изненађујући заокрет у ставовима Владе.

"Ако тако мисли и предсједник Републике, онда имамо изиграну референдумску иницијативу. Ми смо дали подршку референдуму и желимо да се спроведе", навео је Чавић.

Амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/, уз издвојено мишљење Русије, позвали су данас власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске. /крај/нб/мсб

Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ

Претпостављам да ће први реаговати Уставни суд БиХ, а да ће иза његове одлуке стати и високи представник, односно међународна заједница. Издвојено мишљење Русије било је очекивано. Русија већ извјесно вријеме неселективно подржава све што долази из РС. Подршка политичкој авантури која доводи у питање институције успостављене Дејтонским споразумом ће донијети штету свима - БиХ, РС, региону, а на крају и Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана