Burne reakcije na inicijativu SDA o promjeni imena Republike Srpske

nezavisne.com
Burne reakcije na inicijativu SDA o promjeni imena Republike Srpske

Banjaluka - Branislav Borenović, predsjednik PDP, rekao je danas za “Nezavisne” da je namjera SDA užasna i da nas vodi u ozbiljnu krizu.

“Potpuno osuđujemo takve političke zlonamjerne igre SDA i to pokazuje da sa tom strankom ne treba više imati nikakvog političkog ili bilo kakvog drugog posla. Sa ljudima koji mrze RS nema nikakvih ni razgovora ni dogovora ni bilo čega. Pozivamo ih da prestanu”, rekao je Borenović povodom najave Stranke demokratske akcije da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva RS.

Dodao je da je RS međunarodno priznata kroz Dejtonski sporazum i to je činjenica koja je prihvaćena već 27 godina.

“Od Dejtonskog sporazuma prošlo je 24 godine i to ne može više niko osporiti. Niko nikada neće moći promijeniti ime RS bez njene volje i volje njenog naroda. U moru silnih problema u kojima se BIH nalazi otvarati ovakve rasprave stvarno pokazuju jednu užasnu namjeru onih koji to čine”, istakao je Borenović.

Govedarica: Cilj SDA je izazivanje vještačke krize u BiH

Vukota Govedarica, predsjednik SDS - a, reagovao je povodom najave Stranke demokratske akcije da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

“Ovaj potez je za svaku osudu. Logično pitanje šta je cilj? Po meni, cilj im je izazivanje vještačke krize koja u BiH može izazvati opasnu političku nestabilnost. Umjesto toga, trebalo bi raditi na stvaranju boljeg života građana, jačanje privrede, zaustavljanje iseljavanja, borbi protiv kriminogenih struktura koje su zarobile državu”, rekao je Govedarica danas za “Nezavsine”.

Dodaju da je ime Republika Srpska zaštićeno Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je ugovor koji ima međunarodnog karaktera.

“Za ovaj ugovor su garancije dale velike sile i niko to ne može osporiti ma kako pokušavao. Iskren da budem, mislio sam da je nakon jučerašnjeg sastanka SNSD i SDA napravljen dogovor kako će se krenuti naprijed, a izgleda da su se samo dogovorili da dalje jačaju nestabilnost i konfrontacije i da skrenu pažnju javnosti od životnih pitanja na potpuno drugi kolosjek”, istakao je Govedarica.

Čubrilović: Najava SDA rušenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je danas da je najava Stranke demokratske akcije (SDA) da će, preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Navodi SDA da je naziv Republika Srpska korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da provedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da se o nazivima Republike Srpske i Federacije BiH odlučivalo 1995. godine u Dejtonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali, kako na unutrašnje uređenje BiH, tako i na naziv Republika Srpska koja je kao takva verifikovana u Ustavu BiH kao sastavnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazum.

“Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH, nakon čega više niko ne bi mogao da predvidi razvoj situacije. Srpski narod izborio je pravo na Republiku Srpsku i od toga nikada neće odustati. Ime Republika Srpska prihvatila je Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u Bijeljini, 14. septembra 1992. godine, a svojim potpisima verifikovali su ga akteri Mirovnog sporazuma u Dejtonu i niko, osim građana Republike Srpske, nema pravo da o tome odlučuje”, rekao je predsjednik Narodne skupštine.

On je dodao da bi eventualno stavljanje takve incijative na dnevni red Ustavnog suda BiH bilo jasan znak da je projekat zvani Bosna i Hercegovina prestao da postoji, jer bi time bio srušen Ustav na kojem počiva i više ne bi bilo zajedničkog suživota dva ravnopravna entiteta.

“Zbog svega toga, onaj ko svojim inicjativama najavljuje rušenje kompromisnog Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, snosi direktnu odgovornost za sve moguće posljedice takve radikalne i neodgovorne politike”, zaključio je Čubrilović.

Majkić: Ime Republike Srpske neupitno

Dušanka Majkić, poslanica SNSD-a u parlamentu BiH, kaže da u BiH stalno stoji spreman svileg gajtan koji je uvijek prijetnja i da je samo pitanje trenutka kada će ga povući.

“Očigledno je da im treba haos i nemir i da žele da učine sve da spriječe da se stanje u BiH počne mijenjati nabolje”, rekla je ona, i dodala da je ime Republike Srpske neupitno i da ga niko ne može osporiti.  

Dodala je da je očigledno da SDA ne odgovara da se stanje smiri i da konstantno prave sukobe kako ne bi došlo do konstituisanja vlasti.

“Očigledno da žele da ostane ova vlast koja je njima po mjeri i koja će postupati kako oni žele. Uz to, očigledno da računaju na strane sudije u Ustavnom sudu i na svojih dvoje bivših članova. Poražavajuće je koliko su u stanju da izazivaju probleme da ova zemlja ne može da krene naprijed”, rekla je ona.

Selak: RS je realnost, a retorika SDA pripada prošlosti

Reagujući na najavu SDA o preispitivanju naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član Glavnog odbora Socijalističke partije Goran Selak izjavio je da bi predstavnicima SDA bilo mnogo pametnije da retoriku sukoba ostave u prošlom vremenu, gdje i pripada, a da umjesto Republike Srpske, počnu da preispituju načine kako da poboljšaju kvalitet života narodu koji ih je birao.

“Ukoliko SDA i njihovi predstavnici u državnim institucijama nemaju pametnijeg i prečeg posla od preispitivanja naziva Republike Srpske, slobodno neka preispituju. Na kraju će ionako doći do zaključka da je Republika Srpska realnost, sa kojom bi najbolje bilo da se pomire i da se okrenu radu i saradnji sa drugima, umjesto što stalno insistiraju na sukobu. Čitava ta retorika je iz nekog prošlog vremena, kada su visoki predstavnici ispunjavali sve njihove hirove, kao razmaženoj djeci. Međutim to vrijeme je nepovratno prošlo. Mnogo bolje bi bilo kada bi počeli da preispituju način na koji mogu da obezbijede dostojan život onima koji su ih birali”, istakao je Selak.

Podsjetimo, Stranka demokratske akcije saopštila je danas da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana