Бурне реакције на иницијативу СДА о промјени имена Републике Српске

nezavisne.com
Бурне реакције на иницијативу СДА о промјени имена Републике Српске

Бањалука - Бранислав Бореновић, предсједник ПДП, рекао је данас за “Независне” да је намјера СДА ужасна и да нас води у озбиљну кризу.

“Потпуно осуђујемо такве политичке злонамјерне игре СДА и то показује да са том странком не треба више имати никаквог политичког или било каквог другог посла. Са људима који мрзе РС нема никаквих ни разговора ни договора ни било чега. Позивамо их да престану”, рекао је Бореновић поводом најаве Странке демократске акције да ће преко својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања тренутног назива РС.

Додао је да је РС међународно призната кроз Дејтонски споразум и то је чињеница која је прихваћена већ 27 година.

“Од Дејтонског споразума прошло је 24 године и то не може више нико оспорити. Нико никада неће моћи промијенити име РС без њене воље и воље њеног народа. У мору силних проблема у којима се БИХ налази отварати овакве расправе стварно показују једну ужасну намјеру оних који то чине”, истакао је Бореновић.

Говедарица: Циљ СДА је изазивање вјештачке кризе у БиХ

Вукота Говедарица, предсједник СДС - а, реаговао је поводом најаве Странке демократске акције да ће преко својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом Босне и Херцеговине ради преиспитивања тренутног назива Републике Српске.

“Овај потез је за сваку осуду. Логично питање шта је циљ? По мени, циљ им је изазивање вјештачке кризе која у БиХ може изазвати опасну политичку нестабилност. Умјесто тога, требало би радити на стварању бољег живота грађана, јачање привреде, заустављање исељавања, борби против криминогених структура које су заробиле државу”, рекао је Говедарица данас за “Незавсине”.

Додају да је име Република Српска заштићено Дејтонским мировним споразумом који је уговор који има међународног карактера.

“За овај уговор су гаранције дале велике силе и нико то не може оспорити ма како покушавао. Искрен да будем, мислио сам да је након јучерашњег састанка СНСД и СДА направљен договор како ће се кренути напријед, а изгледа да су се само договорили да даље јачају нестабилност и конфронтације и да скрену пажњу јавности од животних питања на потпуно други колосјек”, истакао је Говедарица.

Чубриловић: Најава СДА рушење Устава БиХ и Дејтонског споразума

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, изјавио је данас да је најава Странке демократске акције (СДА) да ће, преко својих представника у заједничким институцијама БиХ, покренути правну процедуру преиспитивања имена Републике Српске провокаторска и да представља рушење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

“Наводи СДА да је назив Република Српска кориштен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа дегутантни су и смијешни јер их као чињеницу износе управо они који 12 година неће да проведу одлуку Уставног суда БиХ о конститутивности српског народа у Федерација БиХ”, рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да се о називима Републике Српске и Федерације БиХ одлучивало 1995. године у Дејтону и да су потписивањем Међународног мировног споразума сви пристали, како на унутрашње уређење БиХ, тако и на назив Република Српска која је као таква верификована у Уставу БиХ као саставном дијелу Дејтонског мировног споразум.

“Потезати данас у дневнополитичке сврхе питање промјене назива Република Српска значи рушење Устава БиХ, након чега више нико не би могао да предвиди развој ситуације. Српски народ изборио је право на Републику Српску и од тога никада неће одустати. Име Република Српска прихватила је Народна скупштина Републике Српске на засједању у Бијељини, 14. септембра 1992. године, а својим потписима верификовали су га актери Мировног споразума у Дејтону и нико, осим грађана Републике Српске, нема право да о томе одлучује”, рекао је предсједник Народне скупштине.

Он је додао да би евентуално стављање такве инцијативе на дневни ред Уставног суда БиХ било јасан знак да је пројекат звани Босна и Херцеговина престао да постоји, јер би тиме био срушен Устав на којем почива и више не би било заједничког суживота два равноправна ентитета.

“Због свега тога, онај ко својим иницјативама најављује рушење компромисног Устава БиХ и Дејтонског споразума, сноси директну одговорност за све могуће посљедице такве радикалне и неодговорне политике”, закључио је Чубриловић.

Мајкић: Име Републике Српске неупитно

Душанка Мајкић, посланица СНСД-а у парламенту БиХ, каже да у БиХ стално стоји спреман свилег гајтан који је увијек пријетња и да је само питање тренутка када ће га повући.

“Очигледно је да им треба хаос и немир и да желе да учине све да спријече да се стање у БиХ почне мијењати набоље”, рекла је она, и додала да је име Републике Српске неупитно и да га нико не може оспорити.  

Додала је да је очигледно да СДА не одговара да се стање смири и да константно праве сукобе како не би дошло до конституисања власти.

“Очигледно да желе да остане ова власт која је њима по мјери и која ће поступати како они желе. Уз то, очигледно да рачунају на стране судије у Уставном суду и на својих двоје бивших чланова. Поражавајуће је колико су у стању да изазивају проблеме да ова земља не може да крене напријед”, рекла је она.

Селак: РС је реалност, а реторика СДА припада прошлости

Реагујући на најаву СДА о преиспитивању назива Републике Српске пред Уставним судом БиХ, посланик у Народној скупштини Републике Српске и члан Главног одбора Социјалистичке партије Горан Селак изјавио је да би представницима СДА било много паметније да реторику сукоба оставе у прошлом времену, гдје и припада, а да умјесто Републике Српске, почну да преиспитују начине како да побољшају квалитет живота народу који их је бирао.

“Уколико СДА и њихови представници у државним институцијама немају паметнијег и пречег посла од преиспитивања назива Републике Српске, слободно нека преиспитују. На крају ће ионако доћи до закључка да је Република Српска реалност, са којом би најбоље било да се помире и да се окрену раду и сарадњи са другима, умјесто што стално инсистирају на сукобу. Читава та реторика је из неког прошлог времена, када су високи представници испуњавали све њихове хирове, као размаженој дјеци. Међутим то вријеме је неповратно прошло. Много боље би било када би почели да преиспитују начин на који могу да обезбиједе достојан живот онима који су их бирали”, истакао је Селак.

Подсјетимо, Странка демократске акције саопштила је данас да ће путем својих представника у државним институцијама, покренути правну процедуру пред Уставним судом Босне и Херцеговине ради преиспитивања тренутног назива Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана