Bura u Sarajevu poslije pisanja Glasa Srpske: Opština neovlašćeno dala dozvolu za hotel

Marijana Miljić
Bura u Sarajevu poslije pisanja Glasa Srpske: Opština neovlašćeno dala dozvolu za hotel

Sarajevo - Sarajevska opština Stari Grad nije imala pravo da izda dozvolu za gradnju hotela na Baščaršiji uz samu Staru pravoslavnu crkvu, koja ima status nacionalnog spomenika, već je to pitanje bilo u nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja FBiH, tvrde u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Komisija je u srijedu upozorila da bi gradnja hotela "Sid" mogla da ugrozi Staru crkvu i zatražila da odobrenje za gradnju bude stavljeno van snage jer je forma objekta koji je u završnoj fazi u potpunom neskladu sa zaštićenim ambijentom. Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Ljiljana Ševo kazala je juče "Glas Srpske" da su time svoj dio posla uradili i da je na inspekciji da utvrdi ko je izdao urbanističku i građevinsku dozvolu za gradnju.

- Stara crkva je nacionalni spomenik i pod ingerencijom je Ministarstva prostornog uređenja FBiH, a ne opštine Stari Grad. Ministarstvo bi trebalo da odlučuje o stvarima koje su u vezi sa Starom crkvom. Poslali smo dopis svim nadležnim institucijama da preispitaju gradnju hotela - rekla je Ševo.

Nakon reakcije Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika gradilište hotela "Sid" obišli su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove i opštine Stari Grad. U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove istakli su da je sarajevska Čaršija, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH u aprilu 2014. godine, u njihovoj nadležnosti, a nikako opštine Stari Grad.

- Federalni urbanistički inspektor će posjetiti opštinu Stari Grad, sačiniti zapisnik i preuzeti mjere u skladu s zakonom. Za sada smo utvrdili da preduzeće "Sid" posjeduje urbanističku dozvolu i građevinsku dozvolu i da je obje izdala opština Stari Grad. Prva je izdata 24. oktobra 2014, a druga 6. jula 2015. godine - kazali su u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

U opštini Stari Grad tvrde da su ispoštovali sve procedure za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole za gradnju hotela preduzeću "Sid" iz Sanskog Mosta. Istakli su da je saglasnost za gradnju hotela dao i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo uz uslov da investitor koriguje projekat tako da objekat gabaritima potpuno odgovara, a stilom korespondira sa postojećim objektom i mikrolokacijom.

- Investitor je dostavio korigovani idejni projekat nakon čega je izdata urbanistička dozvola - naveli su u opštini Stari Grad i dodali da su ispunjene i sve procedure u vezi sa dobijanjem građevinske dozvole.

Naglasili su da su građevinski inspektori Sektora za inspekcijske poslove opštine Stari Grad 28. decembra, 2015. godine izlazili na teren i zaključili da investitor hotel gradi u skladu sa izdatim odobrenjem. Radnici Službe za urbanizam opštine Stari Grad, kako su naveli, posjetili su i juče gradilište hotela "Sid" i nakon razgovora sa investitorom zaključili da se poštuju sve procedure.

U Federalnom ministarstvu prostornog uređenja juče nismo dobili odgovor da li će i koje mjere preuzeti zbog gradnje hotela "Sid". U preduzeću "Sid" tvrde da su oni ispoštovali sve procedure, te da nisu odgovorni zbog toga što ih opština Stari Grad nije obavijestila o tome ko je nadležan za gradnju na Baščaršiji.

Stara crkva na Baščaršiji, posvećena svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, spada među najznačajnije kulturno-istorijske spomenike na ovom prostoru, a ima dugu i burnu istoriju. Njeni temelji potiču još od prije šestog vijeka.

Javna rasprava

U opštini Stari Grad kazali su da su sa investitorima i građanima koji žive u blizini gradilišta hotela "Sid" održane dvije javne rasprave.

- Građani su iznijeli sugestije na predočeni idejni projekat o čemu je upoznat investitor koji ga je nakon toga ponovo korigovao - kazali su u opštini Stari Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana