Бура у Сарајеву послије писања Гласа Српске: Општина неовлашћено дала дозволу за хотел

Маријана Миљић
Бура у Сарајеву послије писања Гласа Српске: Општина неовлашћено дала дозволу за хотел

Сарајево - Сарајевска општина Стари Град није имала право да изда дозволу за градњу хотела на Башчаршији уз саму Стару православну цркву, која има статус националног споменика, већ је то питање било у надлежности Министарства просторног уређења ФБиХ, тврде у Комисији за очување националних споменика БиХ.

Комисија је у сриједу упозорила да би градња хотела "Сид" могла да угрози Стару цркву и затражила да одобрење за градњу буде стављено ван снаге јер је форма објекта који је у завршној фази у потпуном нескладу са заштићеним амбијентом. Предсједавајућа Комисије за очување националних споменика БиХ Љиљана Шево казала је јуче "Глас Српске" да су тиме свој дио посла урадили и да је на инспекцији да утврди ко је издао урбанистичку и грађевинску дозволу за градњу.

- Стара црква је национални споменик и под ингеренцијом је Министарства просторног уређења ФБиХ, а не општине Стари Град. Министарство би требало да одлучује о стварима које су у вези са Старом црквом. Послали смо допис свим надлежним институцијама да преиспитају градњу хотела - рекла је Шево.

Након реакције Комисије за очување националних споменика градилиште хотела "Сид" обишли су инспектори Федералне управе за инспекцијске послове и општине Стари Град. У Федералној управи за инспекцијске послове истакли су да је сарајевска Чаршија, која је проглашена националним спомеником БиХ у априлу 2014. године, у њиховој надлежности, а никако општине Стари Град.

- Федерални урбанистички инспектор ће посјетити општину Стари Град, сачинити записник и преузети мјере у складу с законом. За сада смо утврдили да предузеће "Сид" посједује урбанистичку дозволу и грађевинску дозволу и да је обје издала општина Стари Град. Прва је издата 24. октобра 2014, а друга 6. јула 2015. године - казали су у Федералној управи за инспекцијске послове.

У општини Стари Град тврде да су испоштовали све процедуре за издавање урбанистичке и грађевинске дозволе за градњу хотела предузећу "Сид" из Санског Моста. Истакли су да је сагласност за градњу хотела дао и Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Кантона Сарајево уз услов да инвеститор коригује пројекат тако да објекат габаритима потпуно одговара, а стилом кореспондира са постојећим објектом и микролокацијом.

- Инвеститор је доставио кориговани идејни пројекат након чега је издата урбанистичка дозвола - навели су у општини Стари Град и додали да су испуњене и све процедуре у вези са добијањем грађевинске дозволе.

Нагласили су да су грађевински инспектори Сектора за инспекцијске послове општине Стари Град 28. децембра, 2015. године излазили на терен и закључили да инвеститор хотел гради у складу са издатим одобрењем. Радници Службе за урбанизам општине Стари Град, како су навели, посјетили су и јуче градилиште хотела "Сид" и након разговора са инвеститором закључили да се поштују све процедуре.

У Федералном министарству просторног уређења јуче нисмо добили одговор да ли ће и које мјере преузети због градње хотела "Сид". У предузећу "Сид" тврде да су они испоштовали све процедуре, те да нису одговорни због тога што их општина Стари Град није обавијестила о томе ко је надлежан за градњу на Башчаршији.

Стара црква на Башчаршији, посвећена светим арханђелима Михаилу и Гаврилу, спада међу најзначајније културно-историјске споменике на овом простору, а има дугу и бурну историју. Њени темељи потичу још од прије шестог вијека.

Јавна расправа

У општини Стари Град казали су да су са инвеститорима и грађанима који живе у близини градилишта хотела "Сид" одржане двије јавне расправе.

- Грађани су изнијели сугестије на предочени идејни пројекат о чему је упознат инвеститор који га је након тога поново кориговао - казали су у општини Стари Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана