Bujice stalna opasnost

Jasna Dragojević
Bujice stalna opasnost

Banjaluka - Sistem odbrane od poplava u Republici Srpskoj u ovoj godini treba da bude dodatno unaprijeđen, a posebna pažnja posvećena je slivovima koji su ozbiljno ugroženi erozijama i bujicama, a kojim je zahvaćeno 85 odsto teritorije RS.

U operativnom planu odbrane od poplava za 2017. godinu, koji je Vlada RS usvojila na sjednici u četvrtak, navodi se da su bujicama ugrožene saobraćajnice i naselja, te poljoprivredno zemljište u dolinama.

- U slivu Drine 94 odsto površine podvrgnuto je nekom obliku erozije, dok je ovaj proces najmanje izražen u neposrednom slivu Save, gdje se procjenjuje da je oko 49 odsto površine podvrgnuto procesima erozije - navedeno je pomenutom dokumentu.

Utvrđeno je da su od većih poplava primjereno zaštićena područja uz rijeku Savu, dok su na njenim pritokama zaštitni sistemi nedovršeni ili ih uopšte nema. Izuzetak su urbane cjeline.

Planom odbrane od poplava propisano je da se moraju rješavati erozioni procesi u neposrednom slivu rijeke Save, Vrbasa, Ukrine, Bosne, dijelovima sliva Spreče, Drine, Neretve, te Trebišnjice.

Na području opštine Srbac kažu da kontinuirano preventivno štite naselja. Već su uradili nekoliko obaloutvrda, te čistili kanale.

- Najvažniju aktivnost, čišćene kanalske mreže u dužini od preko deset kilometara koja je jako zapuštena planiramo u maju mjesecu. Uslijediće i uređenje vodotoka, a planirano  je u jednom dijelu toka Vrbasa uređenje obaloutvrde koju ćemo da realizujemo sa "Vodama Srpske" - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Za koordinaciju, usklađivanje, praćenje i usmjeravanje svih aktivnosti u vezi sa ovim planom zadužena je Republička uprava civilne zaštite.

- Plan zaštite i spasavanja od poplava RS ove godine je usklađen je metodologijom izrade planova Evropske unije - rekli su u Republičkoj upravi civilne zaštite RS.

Zadaci

Planom odbrane od poplava za 2017. godinu, lokalnim zajednicama i "Vodama Srpske"  naloženo je da obezbijede potrebnu količinu nasipnog materijala, vreće za pijesak, alat i plovna sredstava u cilju efikasnog djelovanja u slučaju poplava većih razmjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana