Бујице стална опасност

Јасна Драгојевић
Бујице стална опасност

Бањалука - Систем одбране од поплава у Републици Српској у овој години треба да буде додатно унапријеђен, а посебна пажња посвећена је сливовима који су озбиљно угрожени ерозијама и бујицама, а којим је захваћено 85 одсто територије РС.

У оперативном плану одбране од поплава за 2017. годину, који је Влада РС усвојила на сједници у четвртак, наводи се да су бујицама угрожене саобраћајнице и насеља, те пољопривредно земљиште у долинама.

- У сливу Дрине 94 одсто површине подвргнуто је неком облику ерозије, док је овај процес најмање изражен у непосредном сливу Саве, гдје се процјењује да је око 49 одсто површине подвргнуто процесима ерозије - наведено је поменутом документу.

Утврђено је да су од већих поплава примјерено заштићена подручја уз ријеку Саву, док су на њеним притокама заштитни системи недовршени или их уопште нема. Изузетак су урбане цјелине.

Планом одбране од поплава прописано је да се морају рјешавати ерозиони процеси у непосредном сливу ријеке Саве, Врбаса, Укрине, Босне, дијеловима слива Спрече, Дрине, Неретве, те Требишњице.

На подручју општине Србац кажу да континуирано превентивно штите насеља. Већ су урадили неколико обалоутврда, те чистили канале.

- Најважнију активност, чишћене каналске мреже у дужини од преко десет километара која је јако запуштена планирамо у мају мјесецу. Услиједиће и уређење водотока, а планирано  је у једном дијелу тока Врбаса уређење обалоутврде коју ћемо да реализујемо са "Водама Српске" - рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.

За координацију, усклађивање, праћење и усмјеравање свих активности у вези са овим планом задужена је Републичка управа цивилне заштите.

- План заштите и спасавања од поплава РС ове године је усклађен је методологијом израде планова Европске уније - рекли су у Републичкој управи цивилне заштите РС.

Задаци

Планом одбране од поплава за 2017. годину, локалним заједницама и "Водама Српске"  наложено је да обезбиједе потребну количину насипног материјала, вреће за пијесак, алат и пловна средстава у циљу ефикасног дјеловања у случају поплава већих размјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана