Буџет институција БиХ на чекању

В. К.
Буџет институција БиХ на чекању

Сарајево - Министарство финансија и трезора БиХ упутило је нацрт буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2019. годину у Савјет министара, али је извјесно да тај документ неће бити усвојен на вријеме јер нису формирани сви органи власти након октобарских избора.

У Министарству финансија и трезора БиХ су потврдили да су свој дио посла у вези са креирањем буџета и упућивањем у даљу процедуру.

- У складу са законом припремићемо одлуку о привременом финансирању институција за први квартал и благовремено је доставити Савјету министара на усвајање - казали су “Гласу Српске” у том ресору.

Каса заједничких институција на нивоу БиХ наредне године требало би да, према доступним информацијама, буде тежа за око 16 милиона КМ, а највећи дио ће отићи за плате због повећања коефицијента припадницима полицијских агенција, а мањи дио за отплату спољног дуга.

Идући буџет требало би тако да износи 966 милиона марака, а то је прво повећање буџета институција БиХ од 2011. године јер је од тада сваке године износио 950 милиона.

Одлука о привременом финансирању била је на снази у прва три мјесеца 2018. године. Институције БиХ су на располагању тада имале 237,5 милиона марака, односно четвртину новца одобреног за финансирање институција у складу са законом о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2017.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана