Брже до посла у Њемачкој него до реда визе

Данијела Стоканић
Брже до посла у Њемачкој него до реда визе

Бањалука - Дуга чекања на термин за добијање визе у Амбасади Њемачке у Сарајеву код многих становника који су одлучили да трбухом за крухом напусте БиХ изазвала су страх да би могли остати без договореног посла у тој европској земљи.

Почетком прошле године држављанима земаља западног Балкана олакшано је запошљавање у Њемачкој, чиме се у амбасадама смањио број захтјева за азиле, али драстично повећао број захтјева за визу, због чега грађани седмицама чекају само на термин за пријем захтјева за визу.

Иако су поједини медији објавили да је Њемачка обуставила додјелу термина за подношење захтјева за визу, на интернет страници њемачке амбасаде у Сарајеву у петак је, како је наведено, због учесталих питања, објављено да њемачка амбасада и даље додјељује термине у складу са процедуром која је описана на овој страници.

Портпаролка њемачке амбасаде у Сарајеву Наташа Гарлоф-Јонкерс је, како су пренијели сарајевски медији, истакла да је на основу велике потражње виза знатно продужено вријеме чекања на термине.

- Амбасада у овом тренутку, упркос кадровском појачању одјељења за визе, не може понудити више термина - казала је Гарлоф-Јонкерс.

Страх да би њемачки послодавци могли ускоро раскинути уговоре због чекања на раднике из БиХ није крила Бањалучанка Јелена П. која је, како каже, захтјев за термин за разговор амбасади послала још почетком мјесеца.

- Термин још нисам добила и не вјерујем да ће то бити ускоро, јер сам од људи који су се амбасади обратили прије мене сазнала да су термин добили тек у јануару. Не знам шта да радим, јер већ имам договорен посао собарице у Њемачкој. И таман када сам све договоре у вези са послом привела крају, могла бих остати без њега - пожалила се она.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ, која већ неколико година шаље медицинаре у Њемачку, истичу да су у неколико наврата на састанцима представницима амбасаде ове земље у БиХ указивали на овај проблем.

- Успјели смо да за кандидате који иду путем Договора о запошљавању медицинских радника из БиХ са Савезном агенцијом за рад Њемачке добијемо сталне термине - казали су у овој агенцији и додали да они не могу утицати на пријаве кандидата који не иду на основу међудржавног уговора између БиХ и Њемачке.

Директор Агенције за посредовање при запошљавању "Спектар" Бањалука Мирослав Вукајловић истиче да приоритет у амбасади имају људи који потражују радну и породичну дозволу, којих је исто јако много.

- Они највише узрокују те велике гужве - рекао је Вукајловић.

Посљедњих година хиљаде држављана БиХ отишло је да ради у Њемачку, а међу њима је највише медицинских и грађевинских радника. Прошле године њемачка министарка за рад и социјална питања Андреа Нахлес открила је како би Њемачка у наредних пет година требало да изда дозволе за 20.000 радника из БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније.

Занимања

Тренутно су у Њемачкој најтраженији медицински радници, односно доктори медицине, специјализанти, медицинске сестре и његоватељи. За ИТ сектор и програмирање траже се инжењери електротехнике, мехатроничари, као и занимања у вези са грађевинарством, услуге превоза, транспорта и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана