Brucoši žedni znanja zakoračili u amfiteatre

Danijela Stokanić
Brucoši žedni znanja zakoračili u amfiteatre

Banjaluka - U amfiteatre širom Republike Srpske juče je zakoračilo više od 3.620 brucoša, punih nade i elana za učenje, koje su uz riječi dobrodošlice predstavnici fakulteta i starije kolege dočekali sa željama da postanu uzorni i uspješni akademski građani.

Tradicionalni zajednički akademski čas za sve brucoše Univerziteta u Banjaluci u amfiteatru Pravnog fakulteta mladi su netremice ispratili, dok su im dekani i budući profesor objašnjavali da ih čekaju naporan rad i trud, ali i najljepši studentski dani.

Budući arhitekta Milica Ševarika iz Kneževa nije krila uzbuđenje što je kročila u novu etapu svog života.

- Još u srednjoj školi sam znala da ću se upisati na arhitekturu, jer me  je  taj poziv od samog početka privlačio - kazala je Ševarika.

Za razliku od nje buduća pravnica Danijela Banović ostavila je bijeli mantil da bi se posvetila izučavanju ustava i zakona.

- Nedavno mi se probudila želja da studiram pravo i mislim da ću se u toj oblasti dobro snaći, bez obzira na to što sam završila srednju medicinsku školu - kazala je Banovićeva i dodala da dobar pravnik može najviše da doprinese društvu.

Entuzijazmom je odisao i Bojan Derajić iz Čelinca, koji se upisao na Elektrotehnički fakultet u Banjaluci.

- Završio sam Elektrotehničku školu i to je najviše uticalo na moju odluku pri izboru fakulteta. S obzirom na to da je ovo zanimanje traženo, daću sve od sebe da fakultet završim u roku, da bih se što prije zaposlio - kazao je Derajić.

Uz dobrodošlicu studentima rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga nesebično je dijelio savjete brucošima, kojih je ove akademske godine upisano više od 2.000.

- Ulažite u znanje, to je investicija koja je uvijek sa vama i koju vam ne može niko uzeti, bilo gdje da se nalazite. Ulažite u znanje, jer je to nešto što se dijeljenjem umnožava - poručio je Mataruga i dodao da osim zamrzavanja studija geološkog inženjerstva u Prijedoru, ostali studijski programi biće aktivni.

Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić, koji je studentima održao prigodno predavanje, istakao je da sve manji broj studenata iz godine u godinu u Srpskoj i Srbiji, ali i regionu predstavlja ozbiljan problem.

Uvodni čas brucošima, nakon čega je počela redovna nastava, održali su i dekani i profesori na svim fakultetima Univerziteta Istočno Sarajevo.

Prorektor za nastavu na ovom univerzitetu Ranko Božičković kazao je da je u ovu akademsku godinu u dva roka upisano 1.420 brucoša, dok rezultati trećeg upisnog roka, koji je završen u petak, još nisu obrađeni.

Novim kolegama mnogo uspjeha poželio je i predsjednik Unije studenata Ratko Savić, koji je kazao da ih čekaju najbolje godine u životu.

Univerzitet u Banjaluci

*17 fakulteta

*58 studijskih programa prvog ciklusa

*66 programa drugog ciklusa

*10 studijskih programa trećeg ciklusa studija

Univerzitet u Istočnom Sarajevu

*15 fakulteta

*2 akademije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana