Бруцоши жедни знања закорачили у амфитеатре

Данијела Стоканић
Бруцоши жедни знања закорачили у амфитеатре

Бањалука - У амфитеатре широм Републике Српске јуче је закорачило више од 3.620 бруцоша, пуних наде и елана за учење, које су уз ријечи добродошлице представници факултета и старије колеге дочекали са жељама да постану узорни и успјешни академски грађани.

Традиционални заједнички академски час за све бруцоше Универзитета у Бањалуци у амфитеатру Правног факултета млади су нетремице испратили, док су им декани и будући професор објашњавали да их чекају напоран рад и труд, али и најљепши студентски дани.

Будући архитекта Милица Шеварика из Кнежева није крила узбуђење што је крочила у нову етапу свог живота.

- Још у средњој школи сам знала да ћу се уписати на архитектуру, јер ме  је  тај позив од самог почетка привлачио - казала је Шеварика.

За разлику од ње будућа правница Данијела Бановић оставила је бијели мантил да би се посветила изучавању устава и закона.

- Недавно ми се пробудила жеља да студирам право и мислим да ћу се у тој области добро снаћи, без обзира на то што сам завршила средњу медицинску школу - казала је Бановићева и додала да добар правник може највише да допринесе друштву.

Ентузијазмом је одисао и Бојан Дерајић из Челинца, који се уписао на Електротехнички факултет у Бањалуци.

- Завршио сам Електротехничку школу и то је највише утицало на моју одлуку при избору факултета. С обзиром на то да је ово занимање тражено, даћу све од себе да факултет завршим у року, да бих се што прије запослио - казао је Дерајић.

Уз добродошлицу студентима ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга несебично је дијелио савјете бруцошима, којих је ове академске године уписано више од 2.000.

- Улажите у знање, то је инвестиција која је увијек са вама и коју вам не може нико узети, било гдје да се налазите. Улажите у знање, јер је то нешто што се дијељењем умножава - поручио је Матаруга и додао да осим замрзавања студија геолошког инжењерства у Приједору, остали студијски програми биће активни.

Предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Костић, који је студентима одржао пригодно предавање, истакао је да све мањи број студената из године у годину у Српској и Србији, али и региону представља озбиљан проблем.

Уводни час бруцошима, након чега је почела редовна настава, одржали су и декани и професори на свим факултетима Универзитета Источно Сарајево.

Проректор за наставу на овом универзитету Ранко Божичковић казао је да је у ову академску годину у два рока уписано 1.420 бруцоша, док резултати трећег уписног рока, који је завршен у петак, још нису обрађени.

Новим колегама много успјеха пожелио је и предсједник Уније студената Ратко Савић, који је казао да их чекају најбоље године у животу.

Универзитет у Бањалуци

*17 факултета

*58 студијских програма првог циклуса

*66 програма другог циклуса

*10 студијских програма трећег циклуса студија

Универзитет у Источном Сарајеву

*15 факултета

*2 академије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана