Број параџемата нарастао на 100

Горан Маунага
Број параџемата нарастао на 100

Бањалука - У БиХ су донедавно била 64 параџемата, а у посљедњих годину формирано је нових четрдесетак, тако да их данас има више од 100, открио је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Он је рекао да се проблем вехабизма и радикалног исламизма у БиХ шири и да то мора бити заустављено.

- За разлику од ФБиХ, у Српској нема енклава, нити вехабијских заједница, нити било чега што може да угрози безбједност грађана. Са личном картом из РС на страна ратишта је отишло 17 особа. Осам их се вратило, а тренутно их је шест у Српској. То су припадници радикалних исламистичких група и под контролом су МУП-а РС - додао је Лукач.

Представници 22 параџемата и двије радикалне текије од укупно 64 такве вјерске заједнице које нису биле у систему Исламске заједнице у БиХ одбили су почетком прошле године да потпишу протокол о прикључењу Исламској заједници. Не само да они нису интегрисани и угашени с циљем смањења пријетње од тероризма, у међувремену су формирани нови параџемати који су такође ван вјерски уређеног система.

Иако је из Исламске заједнице у БиХ прошле године, након што је исцрпила покушаје да приволи параџемате да уђу под њен кров, тражено да надлежне институције предузму све неопходне кораке како би био заустављен рад параџемата, то није учињено. Министар безбједности БиХ Драган Мектић тада је најавио прављење акционог плана за дјеловање против параџемата са представницима безбједносних служби и Тужилаштва БиХ, али је и то остало само на причи.

Саговорник "Гласа Српске" из безбједносног сектора каже да је у новим параџематима уточиште пронашао велики број повратника из Сирије и да су те заједнице сјеме за будуће акције и конфликте у којима учествују радикални исламисти.

- Нови параџемати формирани су на подручју Брчко дистрикта и мјестима у граничном појасу између РС и ФБиХ. Сви се налазе на подручју ФБиХ. Формирани су као карантин за ратнике који се враћају из џихада, али их полиција не обилази - каже наш саговорник.

Наглашава да најављивани акциони план за дјеловање против параџемата није направљен.

- Напротив, ти параџемати су формирани јер радикални исламисти знају да имају подршку водећих људи безбједносног сектора који јавно изјављују да у БиХ нема пријетње од тероризма. Реис Хусеин Кавазовић може да рјешава вјерска питања, али нема контролу над тим безбједносним проблемима. Очигледно је да је формирање нових параџемата стимулисано званичном политиком из Сарајева, што се види и из упозорења из Стејт департмента у коме је наведено да Ударна група за борбу против тероризма не обавља свој посао. Занимљиво је да о параџематима у БиХ говоре у парламентима и владама земаља ЕУ много више него у БиХ, гдје многи званичници то питање минимизирају. Једино су власти РС свјесне овог проблема - казао је наш извор.

Мектић је потврдио да није креиран акциони план за затварање параџемата.

- Параџемат значи да одређен број муслимана неће да своје вјерске потребе испољава кроз правила Исламске заједнице. На то их нико не може натјерати. Али ако неко од њих изађе ван закона, биће санкционисан - рекао је Мектић и додао да није тачно да су параџемати карантини за повратнике из џихада и да у безбједносним агенцијама знају за сваког повратника са сиријског ратишта.

У Исламској заједници јуче нисмо успјели доћи до коментара у вези са формирањем нових параџемата.

Уцјена

Представници параџемата и вехабијске заједнице у Горњој Маочи реаговали су на понуђени протокол који подразумијева интеграцију у Исламску заједницу постављањем услова од именовања њихових вођа на чело интегрисаног џемата до мијењања устава Исламске заједнице. То није прихваћено па та заједница као и велики број других и даље дјелује самостално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана